← Terug naar je mening categorie

De Process Automation Revolution

Process Automation Revolution

ABB Corporate Research, Ladenburg, Duitsland

30 kijkt al jaren terug en heeft het dagelijks leven diepgaand veranderd. Het internet, computernetwerken en mobiele apparaten hebben zich snel verspreid. Voor veel tieners is de smartphone nu het belangrijkste ding in hun leven. Dit ging gepaard met indrukwekkende technologische vooruitgang. Massaproductie van miljarden apparaten per jaar betekent dat krachtige basistechnologie nu beschikbaar is tegen zeer lage kosten.

Bij het vergelijken van de procesautomatisering van een 30-jaar oude fabriek met die van een nieuw gebouwde fabriek, merken we dat deze nog steeds relatief vergelijkbaar is. Natuurlijk zijn de automatiseringskosten aanzienlijk gedaald en is het automatiseringsniveau in die periode aanzienlijk toegenomen. Maar over het algemeen zijn de principes van automatisering niet echt veranderd.

Procesautomatisering heeft verschillende belangrijke vereisten, zoals veiligheid, betrouwbaarheid en levensduur, die leiden tot een langzamere aanpassing van beschikbare netwerk- en computertechnologie. We denken echter dat procesautomatisering in de nabije toekomst het gebruik van moderne mainstream informatietechnologie zal versnellen en daarom radicaal zal veranderen.

Veel van de beperkingen die worden opgelegd door hardware, zoals een beperkte verwerkingskracht op ingebedde systemen, zullen enorm worden versoepeld of zelfs verdwijnen. Softwaretechnologieën zoals virtualisatie maken automatiseringssoftware draagbaar en eenvoudiger in gebruik. Realtime softwaresystemen kunnen effectief agnostisch worden voor alle platformspecificaties, of het nu besturingssystemen of industriële communicatiesystemen zijn. Dit opent het domein voor een overvloed aan technologieën om uit te kiezen, wat de flexibiliteit vergroot, maar ook de complexiteit.

Raspberry Pi, een computer met één board met Linux.

Raspberry Pi, een computer met één board met Linux. Afbeelding met dank aan Clive Darra op Flickr

Binnenkort zullen de meeste actuatoren en sensoren communiceren via een of andere vorm van Ethernet. Dit zal de nog steeds heersende strakke koppeling van regelaars en processignalen doorbreken. Hoewel de industriële vereisten voor bekabeling en connectoren verschillen van die in de kantoorwereld, zullen voortdurende inspanningen leiden tot industriële normen, bijvoorbeeld voor Ethernet via tweeaderige kabels. De Ethernet-communicatiestapel kan op veel verschillende fysieke media zoals glasvezel, koper, WLAN, 4G of Bluetooth worden gebruikt en kan daarom worden geoptimaliseerd voor specifieke gebruikscasussen.

Softwaretechnologieën voor virtualisatie en snelle dynamische implementatie maken het mogelijk automatiseringsprogramma's bij veel verschillende alternatieve hosts te draaien: rechtstreeks op het apparaat, op een nieuwe klasse industriële automatiseringsserver of zelfs in de cloud. Er zullen volledig nieuwe regelingen voor redundantie worden ontwikkeld. De kosten voor engineering zullen drastisch dalen omdat de meeste configuratie door plug & play wordt gedaan.

Het kiezen van de juiste technologieën voor een toepassing kan aanvankelijk moeilijker zijn, omdat er weinig ervaring is met de afwegingen in het automatiseringsdomein. Een voorbeeld is de mogelijkheid om het aantal controllers in een fabriek te verminderen omdat nieuwe en krachtigere controllerhardware minder controllers zou vereisen voor hetzelfde werk als voorheen. De beste balans tussen kosten, complexiteit en beschikbaarheid moet echter worden gevonden voor een dergelijk scenario waarbij veel variabelen zijn betrokken. Flexibiliteit en schaalbaarheid van de productie worden steeds belangrijker. Modulaire automatiseringsconcepten zullen toelaten om snel nieuwe productie-installaties te bouwen en ze naar boven of beneden op te schalen, afhankelijk van de vraag. Modulaire automatiseringsconcepten zullen de basisautomatisering standaardiseren en inkapselen. De automatisering op hoog niveau zal gemakkelijk op een abstract niveau worden georkestreerd.

Punched Card-technologie

Geponst met een kaart bediend weefgetouw in het National Museum of Scotland. Afbeelding met dank aan Gnomonic op Flickr

Meer capabele hardware en communicatie-subsystemen met hogere bandbreedte zullen ook volledig geïntegreerde diagnosesystemen in veldapparaten mogelijk maken. De beschikbaarheid van meer gedetailleerde diagnosegegevens zal nieuwe manieren openen om automatiseringssystemen te beheren met betrekking tot bijvoorbeeld redundantie en voorspellend onderhoud. Nieuwe mogelijkheden zoals betere diagnostiek en veerkracht zijn essentieel voor markten zoals deep-seeing en andere operaties in moeilijke omgevingen.

Een van de gevolgen is dat traditionele bedrijfsmodellen zullen veranderen. Veel hardwarecomponenten zijn commodity geworden, net als realtime besturingssystemen in het verleden. Dus wat zal er veranderen? Waarde zal meer dan voorheen worden gecreëerd in softwarecomponenten. Zo niet in de uitvoeringsmotoren van controllers, dan in de diagnostische mogelijkheden van een automatiseringssysteem. Wanneer een leverancier superieure betrouwbaarheid en lagere onderhoudskosten kan bieden door middel van diagnostische diensten, zal hij de voorsprong op de concurrentie hebben.

In sommige gebieden zullen we echter een race naar de bodem zien die vergelijkbaar is met wat er in de IT-industrie is gebeurd. Vroeger lucratieve markten ontwikkelden een extreme druk op de prijzen voor hardware, software en diensten.

Uiteindelijk zal de klant van deze ontwikkeling profiteren. Basisfunctionaliteit voor de automatisering van een productie wordt goedkoper. Er zal ook meer keuze zijn in software en hardware. Dit komt ten goede aan het lage, midden en hoge segment van de markt. Hierboven zullen we mogelijkheden van hoger niveau zien, bijvoorbeeld geavanceerde diagnostiek, die voornamelijk ten goede komt aan het midden en het hogere segment van de markt.

Dr Martin HollenderStephan Sehestedt

Door Martin Hollender en Stephan Sehestedt

Dr Martin Hollender

http://www.abb.de

Dr. Martin Hollender ([Email protected]) is een onderzoeker in de groep Operations Management bij ABB Corporate Research in Duitsland. Hij is redacteur van het boek "Collaborative Process Automatio

Volledige bio lezen

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel gezichtspunt!

Process Industry Update Enewsletter

- Abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen, producten, technische artikelen en Viewpoint-berichten

Stuur me geweldige dingen

Voeg uw gezichtspunt toe

Word een Gedachtenleider

- Verbeter uw geloofwaardigheid, vergroot de merkherkenning en stimuleer uw reputatie als een belangrijke beïnvloeder in de branche

Meer informatie

wolfson korte cursussen 2019