← Terug naar de categorie Drogen & koelen

De energie-output van werktuigmachines verminderen

rittal blue e + chiller

Geen enkel bedrijf mag de grote hoeveelheid energie die door gereedschapsmachines wordt verbruikt ooit onderschatten. Koelbehuizingen en spindels alleen maken meestal meer dan 15 procent uit van de jaarlijkse energierekening van een bedrijf.

Een testinstallatie op een CNC-draaibank heeft aangetoond dat Rittal Blue e + -koelers het energieverbruik aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Bosch Rexroth AG, een gerenommeerd wereldwijd productiebedrijf, heeft een energie-efficiëntie adviesbureau genaamd GoGreen op het hoofdkantoor in de Beierse stad Lohr am Main.

Het doel van GoGreen is het onderzoeken en verbeteren van de energie-efficiëntie van de productie-installaties van het bedrijf wereldwijd. Hiertoe werkt GoGreen nauw samen met instituten, evenals technologiepartners zoals Rittal, om mogelijke oplossingen te testen.

Een van de belangrijkste onderzoeksprojecten waarbij GoGreen betrokken is, is het project “Eta-Fab” (energie-efficiëntie, technologie en applicatiecentrum) aan de Technische Universiteit van Darmstadt.

Het project wordt geleid door het Universitair Instituut voor Productiebeheer, Technologie en Machinegereedschappen (PTW); een faciliteit die de omstandigheden en processen die worden gebruikt in de Rexroth-fabriek in Elchingen nauw kan repliceren, waardoor effectieve en nauwkeurige testen van potentiële innovaties op gebieden zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie van werktuigmachines mogelijk wordt.

CNC-draaibanken achteraf aanbrengen

Onder de producten die in de Elchingen-fabriek worden gemaakt, zijn hydraulische pompen en motoren voor mobiele machines. Veel van de componenten voor de hydraulische aggregaten zijn vervaardigd op een CNC-draaibank met een totale aangesloten belasting van 75 kVA en werken maximaal zes dagen per week in drieploegendienst.

CNC-draaibanken hebben hun spillen nodig om te worden gekoeld om de warmte af te voeren die wordt gegenereerd door de aandrijftechnologie - en dit wordt meestal bereikt door vloeistofkoeling.

Het GoGreen-team onderzocht wat de impact zou zijn van het vervangen van de bestaande compressorkoelunit op de draaibank door een nieuwe Rittal Blue e + Chiller. De Blue e + levert het koelmedium en zijn DC-compressor, bestuurd door een omvormer, genereert de nodige koeloutput in de koelmachine. Een circuit transporteert vervolgens het koelmedium naar de spillen.

Een indrukwekkende toename van energie-efficiëntie

De test toonde aan dat de Blue e + het energieverbruik aanzienlijk kon verminderen. Leo Pototzky, GoGreen-projectmanager, Bosch Rexroth, zei over de proef: “De Rittal Blue e + -koelmachine verbruikt 50 procent minder elektrische energie dan de oude koelmachine, terwijl de besparing die werd bereikt door de koeleenheid in de behuizing zelfs 80 procent overschreed. Dit voorbeeld laat ons zien dat er nog steeds een groot potentieel bestaat in veel sectoren. ”

Makkelijk te gebruiken

De proef benadrukte ook hoe eenvoudig de Blue e + is te bedienen. Het bedieningspaneel met zijn aanraakscherm communiceert naar operators in platte tekst en in maximaal 21 verschillende talen. Dit betekent dat operators duidelijke informatie en updates ontvangen in de status, waardoor ze snel kunnen reageren op eventuele problemen.

De Blue e + App communiceert met de koeleenheden via NFC (Near Field Communication, een internationale transmissienorm op basis van RFID-technologie voor contactloze gegevensuitwisseling), waardoor belangrijke informatie draadloos kan worden overgedragen; een functionaliteit die vooral belangrijk is wanneer een aantal koelmachines zijn geconfigureerd. Het biedt operators eenvoudig operationeel toezicht en vergemakkelijkt indien nodig een snelle reactie.

Meer informatie op www.rittal.co.uk en www.friedhelm-loh-group.com of op twitterrittal_ltd.

Rittal Ltd

Wij bieden behuizingen, stroomdistributie, klimaatbeheersing, IT-infrastructuur en software & services.

Handtekening: Platina-lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link