← Terug naar categorie Verwarming, koeling en drogen

Waarom stoom centraal zou moeten staan ​​in HACCP in de sector Food and Beverage

ketelhuis

Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) is een bekende term voor mensen in de voedings- en drankenindustrie. Minder bekend is het idee dat exploitanten van installaties stoom moeten opnemen in hun op HACCP gebaseerde aanpak. Francisco Pedrosa, Regional Clean Steam Specialist bij Spirax Sarco, legt uit waarom stoom centraal moet staan ​​in HACCP in de voedings- en drankensector.

Voor fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken is het proactief beheer van kwaliteit en veiligheid al van het grootste belang. Het voorkomen van contaminanten in het productieproces is inderdaad het centrale doel van degenen die een op HACCP gebaseerde aanpak volgen. Hoewel HACCP als tweede natuur voor exploitanten van installaties kan gelden, blijft het maar al te gemakkelijk om stoom te omzeilen als een kanaal waardoor verontreinigingen in de voedselverwerkingsketen kunnen worden geïntroduceerd - waardoor de kwaliteit van het eindproduct aan het risico van besmetting wordt blootgesteld.

Productiekwaliteit
Stoom is evenzeer een belangrijk ingrediënt in de productie van het eindproduct als de eieren, de suiker of de melk. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat het gebruik van de juiste stoomsoort in de fabriek van invloed is op de kwaliteit van uw eindproduct.

Ondanks dat het een fijn roestvrijstalen filter heeft doorstaan, meestal met een afmeting van vijf micron, is het potentiële risico van deeltjesvormige vervuiling zoals roest, kalkaanslag en ander puinresten en chemische vervuiling - van ketelchemicaliën of kruisbesmetting van andere bronnen, zoals Cleaning-in-Place (CIP) -chemicaliën zijn nog steeds aanwezig. Roestvrijstalen filters zijn niet ontworpen om zwevende waterdruppeltjes in de stoom te verwijderen. Als het filter dus niet in staat is keteloverdracht en andere verontreinigingen te verwijderen, kunnen ze toch hun weg door het filter vinden, wat leidt tot mogelijke proces- of productverontreiniging, die de kwaliteit van de goederen beïnvloedt.

Hou het schoon
Fabrieksmanagers die de alternatieven in twijfel trekken, zouden baat kunnen hebben bij het introduceren van schone stoom in het productieproces als een manier om de potentiële besmettingsrisico's die gepaard gaan met gefilterde / culinaire stoom te overwinnen. Schone stoom - hoewel niet verplicht in de productie van voedingsmiddelen en dranken - is de hoogste graad van stoom en wordt door veel voedselproducenten standaard gebruikt in een reeks kritieke kwaliteitsprocessen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van hun producten niet wordt aangetast.

verwarmingscontrole

Om schone stoom te produceren, wordt een secundaire generator gebruikt waarmee de kwaliteit van het voedingswater kan worden geregeld - het risico van chemische waterverontreiniging wordt geëlimineerd. Investeren in kwaliteit is een tweede natuur voor die in de voedings- en drankenindustrie. De overstap van culinaire stoom naar schone stoomgeneratie is een investering in het voortdurend garanderen van de constante en constante stoomkwaliteit van het eindproduct.

Degenen die voedselproductielijnen beheren, hebben al een scherp oog voor kwaliteits- en veiligheidsprocedures. De introductie van schone stoom in uw fabriek kan u volledige zekerheid bieden bij het verbeteren van de kwaliteitsnormen, waardoor het heel eenvoudig is om die belangrijke HACCP-box aan te vinken.

Corrosieproblemen
Stoom kan tijdens zijn reis verontreinigingen verzamelen in een fabriek - hoe attent een fabrieksmanager ook is. Als een fabriek in het VK goederen vervaardigt, dan zijn ze al op de hoogte van Europese richtlijnen die stellen dat "stoom die direct in contact komt met voedsel geen stoffen bevat die een gevaar voor de gezondheid vormen of waarschijnlijk voedsel zullen verontreinigen" ( EC Nr. 852 / 2004).

De volgende stap nemen
Al te vaak spreek ik met fabrieksexploitanten in voedselverwerkende bedrijven die weten dat ze stoom moeten opnemen in hun HACCP-benadering, maar niet over de kennis beschikken om dat te doen. Door gebruik te maken van een 'walk the plant'-audit kunnen exploitanten van fabrieken nieuwe mogelijkheden aangrijpen om de kwaliteit van voedsel- en drankproducten te verbeteren door de rol van stoom in het productieproces te beoordelen. Dit is in toenemende mate een vereiste van grote retailers die samen met fabrikanten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en kwaliteit van de producten die ze verkopen.

De opname van stoom in een HACCP-aanpak helpt u ervoor te zorgen dat het beheer van de stoomkwaliteit de kern vormt van uw bedrijf.

Om te zien hoe u de stoomkwaliteit kunt verbeteren, downloadt u de snelstartgids hier

Spirax Sarco

Spirax Sarco is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor stoom en thermische energie met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.