← Terug naar categorie Pumps

Tijd om opnieuw na te denken of de meer kosteneffectieve API 610 VS4-pomp de taak kan leveren in plaats van een VS1-pomp

VS1 versus VS4 Head and Flow

Er zijn verschillende soorten verticale pompen verkrijgbaar van VS1 tot VS7, die elk geschikt zijn voor een reeks toepassingen. Binnen de olie- en gasindustrie zijn de twee meest gebruikte API 610 verticale pompen die worden gebruikt VS1 en VS4. Oliver Brigginshaw, Managing Director van Amarinth, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp, de toepassing en de productie van pompen en bijbehorende apparatuur, legt uit waarom bedrijven die altijd een VS1-pomp hebben gespecificeerd, opnieuw moeten nadenken over de vraag of een rendabelere VS4-pomp kan voldoen aan de taak verplicht.

Binnen de olie- en gasindustrie zijn er veel ingenieurs die de bekende, maar complexe VS1-pompen blijven specificeren, meer door historische redenering dan of een veel eenvoudiger VS4-pomp al dan niet geschikt is voor de taak. VS1-pompen zijn altijd geschikt voor taken waarbij een hoge stroming of hoge druk nodig is, maar voor veel toepassingen zal een VS4-pomp (met of zonder boosterpomp) de vereiste werking perfect uitvoeren (zie afbeelding 1).

Meertraps VS1-pompen
VS1-pompen kunnen enkel- of meervoudig zijn en kunnen in theorie onbeperkt diep worden gebruikt. VS1-pompen bereiken dit door de mogelijkheid om meerdere trappen op elkaar te laten stapelen (zie figuur 2). Het fluïdum wordt uit de bak gepompt door de steunkolom en naar buiten in een afvoerbocht. De scherpe bocht op de ontlading veroorzaakt echter prestatieverlies en een VS1-pomp vereist doorgaans een dure dubbele mechanische afdichting en Plan 53-afdichtingsondersteuningssysteem om lekkage te voorkomen.

De lagers van de as in elke trap van een VS1-pomp worden in de steunkolom gemonteerd door spinnen. Dit werkt goed voor relatief schone vloeistoffen maar waar de vloeistof die wordt gepompt zand of gruis bevat, wat typisch is in olie- en gastoepassingen, treedt slijtage van de spinnen op. Bovendien, waar zand of gruis aanwezig is, hebben VS1-pompen een duur afdichtingsondersteuningssysteem nodig om een ​​schone spoeling naar de lagers mogelijk te maken. De vetsmering van de lagers in VS1-pompen is ook duur in de vervaardiging en hoewel alle verticale pompen van tijd tot tijd moeten worden verwijderd, is demontage en montage van VS1-pompen behoorlijk tijdrovend.

VS4-pompen overwinnen veel problemen

Ter vergelijking: VS4-pompen overwinnen de meeste van deze problemen. In een VS4-pomp bevat de centrale kolom de aandrijfas naar de pomp die afhankelijk van de lengte wordt ondersteund door een aantal lagers, maar het gepompte fluïdum wordt via een afzonderlijke afvoerpijp parallel aan de kolom van het carter naar de bovenplaat gelaten die betekent dat het de zanderige vloeistof onafhankelijk van de aslagers kan pompen met behulp van verschillende filtertechnieken (zie afbeelding 2).

Er is geen behoefte aan een complexe mechanische afdichting aan de bovenplaat, meestal is slechts een eenvoudige dampafdichting vereist die aanzienlijk minder kost dan een dubbel mechanisch afdichtsysteem. De afvoerleidingen kunnen ook beter worden ontworpen om verliezen te verminderen.

De aslagers, soms ook wel lijnlagers genoemd, in de VS4-pomp kunnen eenvoudig worden gesmeerd en gespoeld door een deel van de verpompte vloeistof te recirculeren (die door zeven kan worden gefilterd als het zand- of gritgehalte hoog is) of door een afzonderlijke schoon vloeistofspoelsysteem mocht dit ter plaatse beschikbaar zijn.

VS4-pompen kunnen ook in fasen worden gebouwd, zodat ze snel en eenvoudig kunnen worden verwijderd voor onderhoud in gebieden met beperkte hoofdruimte. Waar een hogere stroom nodig is, kan een VS4 fungeren als een boosterpomp waarbij de hoofdpomp in serie werkt en een horizontale centrifugaalpomp bovengronds voedt, die dan een vergelijkbare kop bereikt en naar een VS1 stroomt, maar met het extra voordeel van onderhoud aan de horizontale centrifugaalpomp is veel sneller en eenvoudiger omdat hij niet uit een opvangbak hoeft te worden getild voordat het onderhoud kan beginnen.

Overweeg zorgvuldig of VS4 aan de vereisten zal voldoen

Er zijn beslist gelegenheden waarbij een VS1-pomp moet worden gespecificeerd, zoals wanneer er niet voldoende NPSH beschikbaar is om de pomp te voeden, maar klanten in toenemende mate vinden dat een VS4-pomp een kosteneffectieve en gemakkelijker te onderhouden optie kan bieden dan het selecteren van een VS1-pomp, zelfs wanneer een extra horizontale pomp in de vergelijking wordt gebracht.

Als u een vereiste hebt voor een verticale zinkputpomp en tot op heden alleen gespecificeerde VS1-pompen hebt, overweeg dan of een VS4-pomp aan uw behoeften voldoet. Als de VS4-pomp de taak kan uitvoeren, zijn ze minder duur, eenvoudiger en goedkoper in onderhoud dan VS1-pompen, vooral als de vloeistof die wordt verpompt, abrasieve vaste stoffen bevat.

Amarinth Ltd

Amarinth is een wereldwijd toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in het vervaardigen van centrifugaal pompen en bijbehorende apparatuur voor de offshore en onshore olie-en gas exploratie, productie en raffinage-industrie, petrochemische, chemische en industriële markten

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.