← Terug naar categorie Drives & Motors

De betrokken processen om een ​​commutator volledig te renoveren

Verschillende industrieën - waaronder mijnbouw, staal, spoor en energieopwekking - vertrouwen op grote motoren die zijn uitgerust met commutators om het vermogen te produceren dat hun toepassingen vereisen. Zonder nauwkeurig onderhoud kunnen deze vitale componenten echter inefficiënt worden en uiteindelijk uitvallen. John Bird, Commutatorsupervisor bij het Birmingham Service Center van Sulzer, bekijkt de processen die betrokken zijn bij het leveren van een volledig gerenoveerde commutator.

De eerste en mogelijk belangrijkste stap is communicatie met de klant om ervoor te zorgen dat alle benodigde informatie is ontvangen; vooral de geschiedenis van de commutator, die van invloed zal zijn op het type renovatie dat moet worden uitgevoerd. De beste manier om het proces te illustreren is het gebruik van een voorbeeld dat onlangs door de ingenieurs van Sulzer is voltooid.

Aanvankelijk stuurde de klant een reeks tekeningen door en vroeg om een ​​citaat om een ​​1.9m-diameter commutator die in de staalindustrie werd gebruikt opnieuw in te delen. Dit is een vrij veel voorkomende taak en omvat het demonteren van het onderdeel, het reinigen en vervolgens opnieuw gebruiken van de originele koperplaten met nieuwe mica-isolatie.

De in-house commutator-productiefaciliteit in het Service Center van Sulzer in Birmingham is in staat bijna elke commutator of sleepring-assemblage op te knappen en Sulzer is de enige faciliteit die in staat is om nieuwe Pollock-commutators te bouwen. De ontwerpcapaciteit in combinatie met de verspaningsdeskundigheid en ondersteund door een toegewijd team van ervaren ingenieurs stelt Sulzer in staat commutator- en sleepringprojecten op tijd en op budget te leveren.

Om opnieuw te isoleren of niet?

Toen de klus in de werkplaats arriveerde, werd een vorig Sulzer-jobnummer opgemerkt op de component en de records toonden aan dat het al een keer eerder opnieuw was geïsoleerd. Sulzer raadt aan dat de commutators slechts eenmaal opnieuw worden ingepakt voordat ze opnieuw worden opgebouwd met nieuw koper. Dit komt omdat de taak een hoeveelheid koper vereist om van de platen te worden bewerkt en als dit meer dan eens wordt gedaan, kan het de plaat verzwakken en kan het scheuren veroorzaken.

Op basis van de beschikbare informatie, adviseerde Sulzer de klant dat het beter zou zijn om de commutator volledig te renoveren, inclusief de productie van nieuwe platen. Na dit advies ging de klant akkoord en begon het project aan de gang.

De volgende stap was om alle afmetingen te meten en deze te vergelijken met de originele tekeningen en met de eigen tekeningen van Sulzer uit de vorige opknapbaan. Deze commutator bestond uit 816-koperstaven en 816 mica-segmenten die het koper scheiden. Over het geheel genomen weegt de component bijna 4 ton.

Jig vervaardiging

Voor elke klus is een mal vereist om de koperen staven en mica segmenten in de juiste vorm te plaatsen. Omdat deze specifieke commutator eerder door Sulzer was gerepareerd, was de juiste mal al beschikbaar. In de meer extreme gevallen moet een gloednieuwe mal worden vervaardigd door de Sulzer-werkplaats, zoals die is gemaakt voor een 3.5-metercommutator die 2,400-koperstaven bevatte.

Nadat alle metingen zijn geregistreerd, wordt het originele koper eruit gehaald en wordt het stalen frame schoongemaakt en klaargemaakt voor de nieuwe koperen staven die in huis worden vervaardigd.

Dit houdt in dat je begint met een plat rechthoekig stuk koper en een hoek op één oppervlak freest, zodat de plaat heel licht wigvormig is. De hoek wordt zeer zorgvuldig berekend, zodat wanneer alle segmenten worden geassembleerd, ze een perfecte cirkel vormen. Daarom, hoe groter de diameter van de commutator, hoe kleiner de hoek op de plaat.

De koperen platen worden vervolgens, met de micabladen tussen elke plaat voor isolatie, in de voorbereide mal gemonteerd, die uit een aantal secties bestaat die allemaal aan elkaar zijn geschroefd. Op dit punt is het cruciaal om zeker te zijn dat het juiste aantal staven is samengesteld en dus worden ze geteld en opnieuw verteld, voor de zekerheid.

Consolidering

Het consolidatieproces houdt in dat de bouten van de mal worden vastgedraaid zodat de secties worden samengetrokken en de koperen staafjes en mica-platen samen worden samengedrukt. Dit begint met het vastdraaien van de bouten tot een beginwaarde voordat de complete assemblage in een fornuis wordt geplaatst om het mica te verzachten en te consolideren. Eenmaal uit de kachel worden de bouten weer aangedraaid en het proces herhaald totdat het vereiste boutkoppel is bereikt.

Met het mica geconsolideerd, is de gehele malassemblage gemonteerd in een grote draaibank om het bewerkingsproces mogelijk te maken. Hier worden de rechthoekige platen bewerkt tot de exacte vorm en afmetingen die door de tekeningen worden vereist. In essentie worden twee "V" -profielen aan elk uiteinde van de staven bewerkt om ze in het stalen frame te plaatsen dat eerder is gestript en gereinigd.

Terwijl de bewerking wordt voltooid, wordt het stalen frame opnieuw geïsoleerd zodat de nieuwe commutator op het onderste gedeelte kan worden geplaatst voordat het bovenste gedeelte wordt toegevoegd en vastgeschroefd. Op dit punt wordt de run-out gemeten om ervoor te zorgen dat de commutator wordt uitgevoerd wanneer deze opnieuw wordt geïnstalleerd. Op deze specifieke component was de specificatie bedoeld voor een maximale run van 30 duizendsten van een inch of 0.76 mm over de 1.9 m-diameter.

De bouten worden vervolgens geleidelijk vastgedraaid en het gehele onderdeel wordt in de kachel vervangen voordat het boutkoppel weer wordt verhoogd. Dit proces wordt herhaald totdat het stalen frame het koper op zijn plaats houdt en de mal kan worden vrijgegeven.

testen

Nadat de commutator opnieuw is gemonteerd en gecontroleerd, gaat hij naar het testveld waar de hoogspanningstests, isolatieweerstandstests en bar-to-bar weerstandstests zijn voltooid. Met een schoon testvel wordt de commutator terug op de draaibank geplaatst voor het laatste bewerkingsproces om de afgewerkte buitendiameter te produceren. Alle elektrische tests worden vervolgens herhaald om volledige integriteit van de isolatie te garanderen, waarna het onderdeel wordt verpakt en naar de klant wordt teruggestuurd.

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.