← Terug naar categorie Compressoren, pneumatiek & hydrauliek

Optimalisering Perslucht, een geweldige manier om energiekosten wegblazen

10% van de Britse industriële elektriciteit wordt gebruikt voor de productie van perslucht tegen jaarlijkse kosten voor UK PLC van ongeveer £ 750 miljoen (en stijgt). Perslucht is een dure hulpbron en mag niet worden verspild. Het is belangrijk om een ​​onafhankelijk beeld te krijgen van het gebruik van perslucht binnen een productieomgeving. Consultant Engineeringbedrijf Air Technology uit Loughborough heeft 1900 energiebesparingsonderzoeken uitgevoerd in veel verschillende industrieën over de hele wereld, dus hebben geweldige ervaringen met de belangrijkste manieren waarop energie wordt verspild en wat er kan worden gedaan. Door een holistisch beeld te geven van het luchtgebruik in een fabriek, is de behaalde besparing gemiddeld 28%. Besparingen kunnen zowel op de vraag (machines) als op de toevoer (compressor) van belang zijn.

Perslucht is een zeer handige manier om energie over een plant over te brengen, maar omdat het zo handig is, wordt het vaak verspild. Distributienetwerken kunnen druk verliezen en er kunnen knelpunten ontstaan ​​die de belasting van de compressor verhogen. Er kunnen eenvoudige oplossingen zijn, zoals het vervangen van fittingen of leidingen, maar er moeten gedetailleerde onderzoeken worden uitgevoerd om duidelijk vast te stellen waar de problemen liggen. Aan de vraagzijde leidt optimalisatie van processen tot een uitstekend rendement. Air Technology toonde bijvoorbeeld een jaarlijkse recyclingbesparing van £ 12,000 op papier door simpelweg productiemachines te isoleren wanneer deze niet in gebruik zijn. In luchtintensieve operaties zoals beluchtingsinstallaties in de afvalwaterzuivering, is een besparing van meer dan 60% behaald van meer dan een miljoen kWr / jaar.

Vanuit het standpunt van een onafhankelijke consultant is de belangrijkste eerste stap om het proces te begrijpen. Energieverliezen kunnen op een aantal punten binnen het systeem bestaan; een onjuist gespecificeerde compressor, of slecht onderhoud is vaak aanzienlijk, vooral als u bedenkt dat rond 75% van de levensduurkosten van een luchtcompressor worden verantwoord door de energiekosten. Het eerste deel van elk project is te kijken naar de gebruikte energie en de luchtstroom door de plant; door kruisverwijzingen uit te voeren tegen een groot aantal resultaten verkregen van vergelijkbare sites, is het mogelijk om te bepalen hoe ver van het ideaal van de plant wordt gewerkt. Zodra de benchmarking-oefening is voltooid, kan natuurlijk een project worden opgezet om de situatie te verhelpen.

De besparingen aan de aanbodzijde zijn te danken aan het verbeteren van de compressorefficiëntie, individuele en groepcompressorregeling met motoren met variabele snelheid en het verminderen van de luchtgeneratiedruk. Er kunnen enorme besparingen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld op de aanbeveling van Air Technology, een fabrikant van verpakkingen heeft een centrifugaalcompressor vervangen door olievrije schroefmachines en meer dan £ 73,000 bespaard.

De overwegingen ...

Als we naar het luchtgeneratie- en distributiesysteem kijken, zijn er zes belangrijke gebieden waar elk luchtsysteem de efficiëntie kan verliezen en waar verbeteringen kunnen worden aangebracht:

Generatie: Bedrijven verspillen aanzienlijke hoeveelheden geld door een slechte selectie van apparatuur en verspillende werking. Gedurende de levensduur van een compressor is ongeveer 75% van de kosten elektriciteit. Nieuwe apparatuur is onvermijdelijk efficiënter, maar het is ook van vitaal belang om de juiste afmeting, type en configuratie te kiezen, zodat het volledige scala aan eisen ter plaatse kan worden behandeld. Naarmate de compressoren ouder worden, kan het percentage slecht presterende en inefficiënte compressoren toenemen. Dit kan gemakkelijk worden opgemerkt door personeel op de bouwplaats, omdat de verslechtering geleidelijk verloopt en het feit dat er meer compressoren draaien, kan worden toegeschreven aan andere factoren, zoals hogere belastingen. Onderhoudskwesties zullen ook bijdragen aan slechte prestaties; ontoereikende onderhoudsschema's voor compressoren of instrumentatie zullen de efficiëntie aanzienlijk beïnvloeden.

Behandeling: De compressor comprimeert niet alleen de lucht, maar ook vocht en deeltjes in de lucht. Atmosferische lucht bevat ongeveer 1.5 miljoen deeltjes per m3; in gecomprimeerde lucht bij de 7-balk is dit meer als 1.2 miljard. Het is van vitaal belang dat managers een duidelijk begrip hebben van de vereiste luchtstandaarden, omdat verschillende opties van de behandelingsinstallatie andere belastingen op het systeem creëren. Verbeteringen in dauwpuntregistratie en gebruik van restwarmte voor regeneratie van droogmiddel bespaarde bijvoorbeeld een farmaceutische fabriek £ 36,000.

Drukverliezen en andere inefficiënties door behandeling zijn belangrijk. De sleutel is om een ​​minimumstandaard te behandelen en vervolgens de behandeling lokaal te upgraden waar het individuele proces dit noodzakelijk maakt. Meting van parameters zoals dauwpunt en niveaus van verontreinigende stoffen, waaronder olie, deeltjes, microbiële belasting en luchtverontreinigende stoffen, helpen over- of onderbehandeling te identificeren en wijzen op mogelijkheden voor energiereductie.

Distributie en netwerk: De manier waarop de lucht bij het proces komt, moet ook worden overwogen. Er kunnen drukverliezen zijn als gevolg van slecht gerouteerd leidingwerk, overtollige leidingen, leidingen van onjuiste afmetingen of knelpunten die de efficiëntie beïnvloeden, wat er allemaal toe bijdraagt ​​dat het drukinstelpunt ver boven het optimum ligt.

Lekkage: De gemiddelde leksnelheid in het VK wordt geschat op tussen 20% en 50%. Het identificeren en repareren van luchtlekken in het systeem is een essentieel onderdeel van het verlagen van energiekosten in een persluchtsysteem. Ultrasone lekdetectie kan lekkages vinden, zelfs in drukke productieruimtes, en een programma voor lekreparatie plannen.

Procesoptimalisatie: het verbeteren van de efficiëntie van het proces en het luchtnetwerk kan grote besparingen opleveren. Er zijn veel gebieden waar de luchttoevoer naar apparatuur kan worden geïsoleerd wanneer die machine bijvoorbeeld niet werkt. Zoek ook naar toepassingen waarbij lucht kan worden vervangen, bv. Luchtgedreven pompen kunnen 10 keer meer kosten dan standaard door een elektromotor aangedreven eenheden.

Afvalwarmteherstel: vergeet de afvalwarmte niet. Voor een efficiënte compressor moet het 90% van de inputenergie verwerpen. Terugwinning van de afvalwarmte voor ruimteverwarming kan zeer waardevolle besparingen opleveren. Een recent voorbeeld was een vliegtuigfabriek die £ 6,800 redde door de warmte naar de fabriek te leiden!

Tot slot…..

Perslucht is goed voor een aanzienlijk deel van het industriële energieverbruik, maar krijgt vaak niet de aandacht die het verdient bij energiebesparing en energie-efficiëntie. Een onafhankelijke consultant, niet gebonden aan een machineleverancier, zal u helpen energie te besparen, de procesefficiëntie te verbeteren en de kosten te drukken.

Air Technology Limited
Loughborough
Leicestershire

Kan gecontacteerd worden op:

Tel: 01509 264900
E-mail: [Email protected]
Web: www.airtechnology.co.uk

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via