De One Element Food & Beverage-fabrikanten kijken in hun koelsystemen over het hoofd

After hygiene, precise temperature control is of vital importance for the food and beverage industries; both in terms of regulating the working environment as well as specific production processes – to ensure consistent quality throughout the year. However, many manufacturers are mistakenly overlooking one element of their cooling systems which could pose a serious contamination risk when disaster strikes.

brent hall Ics coole energieHier onderzoekt Brent Hall, technisch manager bij ICS Cool Energy, wat fabrikanten moeten weten over glycol en hoe ze kunnen garanderen dat hun koelsysteem op zijn best en veilig presteert.

De scène instellen

Glycol is a staple in all chiller-based cooling systems operating below 6°C, and is effectively an anti-freeze solution with built-in inhibitors to prevent the heat transfer fluid from damaging chiller systems. This usually occurs from freezing, especially if the chiller is outside, or from the corrosion of internal parts.

Gebruikt in de industrie in secundaire koelsystemen, kan glycol worden gescheiden in twee hoofdcategorieën: mono-ethyleenglycol (MEG) en monopropyleenglycol. De meeste voedselverwerkende bedrijven zijn zich terdege bewust van de hoge toxiciteitsniveaus van MEG en worden daarom terecht over het hoofd gezien ten gunste van MPG voor alle voedselgerelateerde toepassingen.

An MPG offers low oral toxicity levels and for the last 20-30 years, it’s been perceived as the safe solution where there is a risk of incidental contact with food. In fact, MPG as a compound is actually used in some food colourings and flavourings, as well as e-cigarettes.

MPG is echter fundamenteel erg bijtend. Hoewel het minimale risico voor mensen vertegenwoordigt, kan een MPG, zelfs wanneer verdund met water, zeer corrosief blijken te zijn wanneer het metaalelementen ontmoet die worden aangetroffen in een koelersysteem, namelijk die gemaakt van aluminium, koper en staal. Daarom beveelt de overgrote meerderheid van leveranciers het gebruik van remmers aan om de corrosieve aard van glycol tegen te gaan, en dit wordt algemeen aanvaard in de voedsel- en drankverwerkingssector.

verborgen gevaren voedselverwerking

5 tips om het meeste uit uw glycol te halen

1. Gebruik alleen geremd glycol

Ongeremde mengsels van glycol en water zijn zeer corrosief, vaak zelfs meer dan gewoon leidingwater.

2. Don’t mix glycols

Different types and brands of glycol shouldn’t be mixed. Most modern glycols contain inhibitors and are dyed for identification. If accidentally mixed, incompatibilities can lead to separation and/or reaction, resulting in gel formation which will clog filters, strainers, and pump suctions.

3. Controle van uw lokale milieuregels

Sommige gebieden hebben voorschriften met betrekking tot het gebruik en de verwijdering van bepaalde glycolen en antivriesoplossingen, met betrekking tot zaken als de grondstructuur, de grondwaterspiegel en de afvoer. Zorg ervoor dat u uw plaatselijke overheid raadpleegt om de lokale milieuregels te controleren. Bioglycol is een milieuvriendelijk alternatief.

4. Gebruik het juiste water

Most systems use ordinary mains “tap” water. However, applying the appropriate inhibitors and biocide is of vital importance to prevent chiller system damage. Using one of the “Pure” waters – distilled, demineralised, de-ionised or RO Water – will remove all the unpredictability associated with town mains water. We recommend the use of pure water – distilled, demineralised, de-ionised or RO water – with a suitable (minimum 20%) inhibited glycol mix to give the ultimate system protection.

5. Maintain your chiller and system’s hygiene and fluid

If either of the water/glycol solution or system pipework are deficient in any way, the chiller’s operation will be compromised and the heat transfer capability will be reduced. Filters/strainers should be installed and checked regularly, although the best policy is to tackle the source of any contamination. The chilled water system must be flushed, cleaned and sanitised prior to adding a new water/glycol solution. It must also be regularly sampled and tested to ensure there are no underlying or progressive contamination and/or corrosion issues.

The hidden toxins – crucial facts

However, while these inhibitors are necessary to ensure the chiller system is able to operate efficiently and effectively, what’s often missed is that a lot of these commonly-used inhibitors do not offer the same levels of low toxicity as MPG.

Cruciaal is dat de toxiciteitsinformatie over glycolremmers vaak niet wordt weergegeven in de veiligheidsinformatiebladen vanwege de relatief lage gebruikte volumes, dus ook deze worden gemist door de eindgebruiker.

Een ongeremde MPG en wateroplossing zou geen vergiftigingsrisico opleveren als er een lek zou optreden en het in contact kwam met een product dat bedoeld was voor menselijke consumptie. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd als de warmteoverdrachtsvloeistof is behandeld met de meeste anticorrosie-inhibitoren die op de markt verkrijgbaar zijn.

Uiteindelijk betekent het gebruik van de verkeerde remmers dat de MPG-oplossing een ernstig risico op besmetting oplevert. In feite is dit feit niet bekend bij velen in de voedingsindustrie.

Het probleem oplossen

Hoe kan de voedselverwerkende industrie daarom dit potentiële besmettingsrisico aanpakken?

Bewustzijn is de eerste stap. Ik dring er bij alle levensmiddelen- en drankproducenten op aan om bij hun huidige glycolleverancier na te gaan of de stof een contaminatierisico vormt als deze incidenteel in contact komt met voedsel.

Next, consult with industry bodies. There are a number of organisations which can offer guidance on ‘food safe’ products, with the NSF being a key authority. The NSF can provide a list of products which are accredited as safe to use in food processing applications, and can therefore provide a reliable alternative to MPGs with potentially toxic inhibitors.

Deze producten, waaronder de NSF-geaccrediteerde FlowCool-FS-glycol van ICS Cool Energy, bevatten organische remmers die de vereiste niveaus van corrosiepreventie en thermische efficiëntie kunnen garanderen, zonder een risico voor de menselijke gezondheid te vormen als ze onbedoeld worden geconsumeerd. Deze organische remmers zijn ontwikkeld door een team van bekwame chemici die, in combinatie met een MPG, eindgebruikers de gewenste gemoedsrust zullen bieden als het gaat om het vermijden van potentieel giftige verontreiniging.

Gemoedsrust

Uiteindelijk is de voedselverwerkende industrie een terecht risicomijdende marktsector. Een klein lek kan een bedrijf zijn geloofwaardigheid en marktaandeel kosten en het wordt steeds moeilijker om reputatieschade te herstellen in een dergelijke snelle en concurrerende markt.

Glycol is een altijd aanwezige armatuur in de meeste koelsystemen in fabrieken voor de verwerking van voedingsmiddelen en dranken in het hele land. Veel fabrikanten kunnen echter onbewust blootstaan ​​aan ernstige besmettingsrisico's als er een lek zou optreden en de gebruikte glycol zou worden behandeld met mogelijk schadelijke remmers.

Fortunately, new products are entering the market which combine MPGs with organic inhibitors to deliver a heat transfer solution which is both reliable and, crucially, one hundred% safe for incidental human consumption if a leak were to occur. In an industry where there is no room for error, you can’t underestimatee the importance of extra peace of mind.

Procesindustrie Informer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.