← Terug naar categorie Machine- en elektrische veiligheidssystemen

DE JUISTE VERBINDING MAKEN

FLAMOPROOF CONNECTOREN

MARK ROWLAND, ENGINEERING MANAGER VAN TROLEX, BESPREEKT DE EVOLUTIE VAN FLAMEPROOF CONNECTORS EN HUN BELANG BIJ GEVAARLIJK TOEPASSINGEN

Exd Flameproof-connectoren werden voor het eerst ontwikkeld in de 1970s om een ​​dringende vereiste te beantwoorden om onderhouds- en stilstandprocedures in de mijnbouwindustrie te verbeteren. Vanaf deze begindagen heeft dit type connector echter al snel een bredere markt gevonden in de algemene zware industrie waar het is gevestigd en wordt erkend vanwege de inherente eenvoud en betrouwbaarheid. Meer recentelijk zijn er technische upgrades uitgevoerd naar het oorspronkelijke ontwerp, waardoor de connectoren gemakkelijker te gebruiken zijn doordat ze gemakkelijker te monteren en demonteren zijn en geïntegreerde schokbescherming bevatten voor nog grotere operationele betrouwbaarheid. Deze opnieuw ontworpen producten hebben onlangs de goedkeuring gekregen van Group 1 ATEX, naast de bestaande goedkeuring van Group 2 voor de algemene industrie.

Veilige keuze voor besturing of stroomsystemen

Vele duizenden Exd-connectoren zijn met succes toegepast in olie- en gasexploratie- en procesinstallaties met een 30-jaren bewezen betrouwbaarheid. Ze zijn even geschikt voor regelcircuits of stroomdistributie, waardoor snelle kritische vervanging of verwijdering van kritieke fabrieksapparatuur in gevaarlijke gebieden met minimale uitvaltijd mogelijk is - tijdelijke apparatuur kan ook sneller worden ingezet. Deze Exd-connectoren bieden een keuze uit 3-, 4-, 8-, 10-, 26- of 37-contactmanieren voor regelcircuits en middelgrote stroomkringen, evenals hoogspanningsversies. Ze zijn gemaakt volgens de IP67-beschermingsnormen en zijn verkrijgbaar met een keuze uit roestvrijstalen of messing behuizingen in twee carrosserieën en geïntegreerde schokdempende spatborden.

Superieure connectiviteit

De eenvoud en robuuste constructie van dit type connector blijft onbetwist. De prestaties en betrouwbaarheid worden verbeterd door het gebruik van een uniek ontwerp van verbindingspennen en -buizen; elk afzonderlijk elektrisch contact heeft meer dan 36 afzonderlijke contactveren. Deze hoge dichtheid van elektrische contactpunten resulteert in belangrijke toepassingsvoordelen; aanzienlijk verminderde veervoorspanning met een overeenkomstige vermindering van de vereiste invoerkracht; meer dan een miljoen paringscycli zonder contactvermoeidheid zorgen voor een hoge contactbeveiliging; contactveren zijn longitudinaal aangebracht langs de as van inbrenging, waardoor de inbrengkracht verder wordt verminderd; de dramatische vermindering van schadelijke slijtage veroorzaakt door conventionele zijdelingse veercontacten geeft een garantie voor absolute trillingsveiligheid; meerpuntscontactveren liggen over de volle lengte van de contactpennen, resulterend in de laagst mogelijke contactweerstand en een overeenkomstig hoger stroomtransportvermogen.

Voor veiligheidsdoeleinden zijn er maximaal vijf codeposities om onjuiste of ongeldige paring te voorkomen, en contactpennummers zijn diep gegraveerd aan zowel de parende zijde als de bedradingszijde van de inzetstukken om een ​​snelle en nauwkeurige identificatie te garanderen. Plug-inserts zijn gecodeerd rood en socket-inzetstukken zijn blauw gecodeerd om mogelijke verwarring te voorkomen.

Makkelijker en Betrouwbaarder

Nogmaals, aandacht voor bedieningseenvoud ziet twee grote toegankelijke schroefbevestigingen om de connectoren in seconden te verenigen, waardoor er geen binding of kruissnijding van kleine en onhandige stiftschroeven is. Verbindingen worden eenvoudig gemaakt omdat contactinzetstukken eenvoudig kunnen worden verwijderd door een enkele borgring in de carrosserie los te maken. Pinnen en buizen drukken eenvoudig in het inzetstuk en geleiders kunnen rechtstreeks aan het contact worden gesoldeerd of gekrompen zonder dat kwetsbare, tijdrovende secundaire verbindingsapparaten of het gebruik van rommelige vulcomponenten nodig zijn. Evenzo is demontage snel en eenvoudig. De complete afdekking kan snel worden verwijderd door de twee grote schroeven los te maken en er is gemakkelijk toegang tot een ruime afsluitkamer met volledige breedte.

Volledig onderhoudbaar

De connectoren zijn ongecompliceerd en buitengewoon sterk en kunnen de harde klussen van het dagelijks gebruik in extreme bedrijfsomstandigheden verdragen. Alle onderdelen zijn herstelbaar en vervangbaar voor onderhoud, reparatie en hergebruik. Contactinzetstukken zijn allemaal onderling uitwisselbaar tussen contactdooseenheden en plugeenheden en pennen en buizen zijn volledig verwijderbaar tijdens en na montage van de connector.

Hoe bedrijf Tyco van het controlesysteem Exd-connectoren heeft gebruikt

De hoogwaardige Exd TX3700- en TX3701 Exd-connectoren van Trolex zijn gebruikt door een toonaangevende leverancier van veiligheids- en controlesystemen, Tyco Fire en Integrated Solutions, voor gebruik op zijn boorkopbesturingsmodules voor offshore gebruik.

Elke offshore boorput bestaat uit meerdere boorgaten die verticaal en horizontaal worden geboord en is uitgerust met een 'boom van kleppen' om de putdruk te regelen en een individuele bron af te sluiten in geval van nood. De Wellhead Control-module op een booreiland bevat de kleppen en transmitters gekoppeld aan elke boomsamenstelling voor elke boorput, die zijn ondergebracht in een schuiflade-eenheid die aan elke put is toegewezen.

De Trolex Exd-connectoren zijn gebruikt om de lade-eenheid aan te sluiten op de transmitter- en klepcircuits en worden gebruikt om elk systeem te isoleren in het geval van een probleem of een storing. De lade-eenheid kan dan snel en gemakkelijk worden vervangen om ervoor te zorgen dat stilstand van de productie tot een minimum wordt beperkt.

Tyco Fire and Integrated Solutions levert al sinds de beginjaren van de Noordzee-productie besturingstechnologie aan de olie- en gasindustrie. Deze omvatten pneumatische, hydraulische en elektronisch geautomatiseerde besturings- en veiligheidsafsluitsystemen voor zowel bemande als onbemande offshore-installaties.

Hoe Exd-connectoren worden gebruikt voor andere offshore-toepassingen

Lierfabrikanten die hun producten ontwerpen voor toepassingen met gevaarlijke omgevingen in een maritieme omgeving, hebben ervoor gekozen om de TX3700 / 3701-connector te integreren met de elektrische sleepringeenheden van Trolex Engineering om snel verwijderen en opnieuw verbinden tussen projecten mogelijk te maken. De Trolex-connector is het voorkeursproduct geworden en de plug-and-go-functie wordt verwelkomd door operators die werken in zware omstandigheden waar downtime duur is. Toepassingen zijn oliebronbewaking op onderzeese of landlocaties en elektrische voeding en communicatie voor op afstand bediende voertuigen. Naast monitoringapparatuur exploreren operators verder weg en dieper in de oceaan en het extreme omgevingstemperatuurbereik en de elektrische eigenschappen van de connector zorgen ervoor dat deze in dergelijke parameters kan werken.

Neem voor meer redactionele informatie contact op met Laura Bradshaw van Trolex op 0161 483 1435, e-mail: [Email protected]

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.