← Terug naar de categorie Process Control & Systems

Belangrijkste kenmerken Het vormen van de toekomst van de volgende generatie SCADA-systemen

Met de rol van SCADA binnen de branche verandert het voor fabrieksmanagers om bekend te raken met de trends die de ontwikkeling van de volgende generatie SCADA-systemen bepalen. Met de moderne technologie die de bedieningsmogelijkheden steeds verder duwt, welke belangrijke kenmerken zullen 'toekomstbestendig' SCADA aanduiden?

Paul Hurst, Directeur bij Products4Automation, exclusieve Britse distributeur voor populaire Progea producten Movicon SCADA en Automation Platform.NExT, verkent de kenmerken van moderne en toekomstige SCADA platforms.

Als u de voor de hand liggende (en onvermijdelijke) sprongen voorwaarts in functionaliteit en netwerkcommunicatie aan de ene kant legt, is de belangrijkste factor in de ontwikkeling van SCADA voor de toekomstige fabrieken praktisch; De gebruiker vraagt ​​om meer veelzijdigheid. Niet alleen zouden de nieuwste SCADA-monitoring systemen gemakkelijk integreren voor bestaande en nieuwe technologieën; Zij zouden ook de schaalbaarheid en transparantie moeten tonen die nodig is om plant managers een gemak op maat te maken.

Dergelijke kenmerken kunnen worden bereikt door actief een SCADA-systeem te ontwerpen voor de nieuwste softwareplatformtechnologieën - toekomstbestendig, wat kan worden bereikt door gebruik te maken van de nieuwste netwerkprotocollen, modulaire processtructuren, grafische mogelijkheden en communicatietechnologieën als onderdeel van de SCADA-softwarearchitectuur.

Een SCADA-platform van de volgende generatie zou specifieke hardware en OPC UA-protocollen moeten gebruiken voor eenvoudige integratie in de hele installatie; Windows Presentation Foundation (WPF) -afbeeldingen voor modulaire procesmodellering zijn een goed idee en de connectiviteit met de cloud via een reeks opties is essentieel. Allemaal technologieën die waarschijnlijk de basis zullen vormen van Internet of Things (IoT) en compatibiliteit met toekomstige uitbreidingen naar systemen die compatibel zijn met Industry 4.0. SCADA-platforms moeten naadloos evolueren en naadloos aansluiten op deze trends.

Traditioneel is SCADA in de fabrieksmuren beperkt, ofwel via netwerkcomputers of HMI-terminals. Echter, de slimme apparaatrevolutie van de laatste jaren is dit veranderd. Smartphone SCADA-apps voor iOS- en Android-besturingssystemen betekenen dat installatiebeheerders nu vanaf een 24-uur per dag op een persoonlijk draadloos apparaat gegevens kunnen monitoren en analyseren, waardoor verbeterde responsiviteit voor alarmen wordt veroorzaakt en de productietijd daardoor verhoogd wordt.

Monitoring zal verder worden omwisseld door doorbraken in de Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) technologieën. In de niet te verre toekomst is het niet onwaarschijnlijk dat we technici zien die virtuele headsets gebruiken om een ​​3D-installatie te navigeren die real-time data en modellen biedt die de fysieke fabriek off-site vertegenwoordigen.

Verhogingen in grafische mogelijkheden zorgen voor nauwkeurige omgevingen die de engineers in staat stellen om nog meer inzicht te krijgen in processen, en eventueel zelfs de toepasselijke parameters virtueel wijzigen via de AR- of VR-omgeving.

De voortdurende vraag van gebruikers om veelzijdigheid en gemak van implementatie brengt grote ontwikkelingen in de SCADA-kaders aan, terwijl de toenemende connectiviteit die beschikbaar is in onze moderne wereld wordt weerspiegeld door Cloud en intelligente, op het apparaat gebaseerde bewakingssystemen. Uiteindelijk, om te voldoen aan de eisen van Industry 4.0, moeten SCADA systemen nu modulair zijn, zodat ze naadloos kunnen aanpassen aan toekomstige technologieën. Met deze aanpak kunnen exploitanten de efficiëntie, winstgevendheid en behendigheid van een altijd evoluerende toekomstbestendig SCADA platform genieten.

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.