← Terug naar de categorie Process Control & Systems

Een diepgaand onderzoek naar de volgende generatie SCADA-technologie

Dertig jaar geleden waren de industriële pundits het voorspellen van de dood van SCADA als een technologie, en zeiden dat het geen plaats zou hebben in de fabrieken en fabrieken van de toekomst. Maar in tegenstelling hiermee is de technologie voortdurend geëvolueerd in overeenstemming met de eisen van de gebruiker, en inderdaad blijft het evolueren.

Paul Hurst, MD van Products4Automation (P4A) verkopers van de Movicon SCADA Suite legt uit wat de volgende generatie SCADA naar het feest zal brengen.

Ondanks al het praten over 'verlichte fabrieken', is er altijd behoefte aan mensen om te communiceren met machines en processen, om activiteiten te visualiseren en op prestatie-indicatoren te reageren. Momenteel gebeurt dit gewoonlijk lokaal, maar er is een trend naar meer en meer externe toegang. Naar voren kan de afstandsbediening de norm worden.

We zien nu al dat SCADA van pc-schermen naar externe apparaten gaat. In de toekomst kunnen we projectie zien op een veiligheidsbril of het gebruik van een VR-headset (virtual reality). Onze verbeelding in overdrive brengen, misschien zal SCADA-info ooit op een dag rechtstreeks in de cortex van de operator worden afgeleverd. Maar voor nu is de behoefte om informatie op een scherm te plaatsen en operators toe te staan ​​er doorheen te navigeren en de interface te gebruiken om aanpassingen aan het beheer aan te brengen.

Wat zal de volgende generatie SCADA dan definiëren en hoe zal het de ontwikkeling van plantintegratie en procescontrole blijven runnen? Kortom, de belangrijkste innovaties van deze volgende generatie SCADA zijn hoe het gaat om het verzamelen van gegevens en het op te slaan zodat het kan worden geaggregeerd, verwerkt en overgebracht naar het scherm voor weergave.

De nieuwste SCADA producten zijn platforms met een reeks modules en opties, in plaats van vaste hardcoded eigen programma's. Deze configuratie maakt ze zeer flexibel en schaalbaar. Verder zien we belangrijke innovaties in communicatie en netwerken, compatibiliteit op het platform, database flexibiliteit en visualisatie.

Een belangrijke driver voor moderne communicatie en netwerken is OPC UA (Open Platform Control, Unified Architecture) en de volgende generatie SCADA producten worden steeds meer gebaseerd op client / server architecturen die gebruik maken van informatiemodellen die zijn gedefinieerd door OPC UA-standaarden, waarbij de WCF (Windows Communication Stichting) technologie in de communicatie-infrastructuur. Dit zorgt niet alleen voor nieuwe niveaus van openheid in de manier waarop SCADA is geïntegreerd in de fabrieksautomatisering en IT-infrastructuur, maar vergemakkelijkt ook de manier waarop communicatie met controleapparatuur wordt gecreëerd.

OPC UA bevat een groot aantal I / O-stuurprogramma's, dus is het in staat om protocollen van alle meest gebruikte automatiseringsapparaten te beheren.

Deze vendor-neutrale benadering strekt zich ook uit tot platformonafhankelijke compatibiliteit, waarbij SCADA van de volgende generatie webcliëntoplossingen biedt met behulp van HTML5-technologie. Dit maakt het eenvoudig om externe toegang tot buitentoepassingen mogelijk te maken met gegarandeerde prestaties en platformonafhankelijke integratie. Verder zien we steeds vaker speciale apps die specifiek zijn ontworpen voor smartphones en tablets, waardoor het nog eenvoudiger wordt om planten en processen via internet veilig te beheren en te monitoren.

Database flexibiliteit wordt steeds belangrijker in SCADA applicaties, en de volgende generatie producten zullen hun eigen virtuele bestandssysteem (VFS) gebruiken om applicaties onafhankelijk te maken van persistente datamodellen. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid en flexibiliteit om verbinding te maken met relationele databases, cloud computing te gebruiken of standaard XML-bestanden op disk te gebruiken voor historisch logboek- en archiveringsproces of projectgegevens.

Uit een interactieperspectief van de operator zijn misschien enkele van de belangrijkste ontwikkelingen in de visualisatiemogelijkheden van de volgende generatie SCADA. Nieuwe gebruikersinterfaceconcepten gebruiken de nieuwste generatie DirectX grafische versnelling om de uitzonderlijke kwaliteit van WPF / XAML (Windows Presentation Foundation / eXtended Application Markup Language) vector grafische technologie in 2D en 3D volledig te benutten. Dit kan de visualisatie van processen op het scherm duidelijker en intuïtief maken.

Tegelijkertijd verwacht de tablet-en smartphone-generatie van gebruikers nu dat functies zoals multi-touch en gebaarcontrole uit de consumentenomgeving standaard zijn in de fabrieksbesturingswereld. In de volgende generatie SCADA biedt een uitgebreide selectie objecten en symboolbibliotheken nu native ondersteuning voor de nieuwste multi-touch en Kinect-gebruikersinterface technologieën met Windows 10-styling en navigatie.

We kunnen ook meer voordelen verwachten bij technologieën op basis van 64-bit.NET-code om betrouwbaarheid, openheid en prestaties te garanderen. Plug-in modellen zorgen voor volledige aanpassing van modulaire systemen en integratie van nieuwe aangepaste modules. Deze kaders kunnen een volledige reeks functionele modules aanbieden die garanderen van rijke en complete supervisie- en gebruikersinterfaceoplossingen met volledige openheid en uitbreidbaarheid.

Sommige hiervan lijkt futuristisch te zijn, maar al deze functies en mogelijkheden zijn vandaag beschikbaar in het Movicon.NExT SCADA platform. Dit werd gecreëerd met behulp van de beste en meest innovatieve technologieën om ervoor te zorgen dat gebruikers de maximale voordelen halen van toezicht, HMI, controle en installatie intelligentiesystemen. Het gevolg is dat de Movicon.NExT voldoet aan alle opkomende communicatie- en interoperabiliteitsvereisten van vandaag, terwijl het een platform biedt waarop gebruikers kunnen bouwen op de doelen van Industry 4.0.

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.