← Terug naar categorie Verwarming, koeling en drogen

Het belang van afvalverhitting in procesinstallaties

Verspilling van warmte

Verhoogde energie-efficiëntie is een constante uitdaging voor de industrie, de energieprijzen stijgen wereldwijd, dus er is een noodzaak op korte termijn om de brandstofrekeningen te verlagen om concurrerend te blijven. Er is ook een vooruitziende milieukwestie die niet kan worden genegeerd. Dit zijn twee sterke argumenten waarom energieopwekkingsexploitanten en energieconsumenten die warm water of stoomketels gebruiken 'zonder' terugwinningssystemen voor afvalwarmte nu moeten handelen.

De meningen verschillen over de milieu-impact van koolstofdioxide-emissies, maar de algemene consensus over het broeikaseffect is dat niets doen geen optie meer is - en als er nu geen actie wordt ondernomen, is de situatie mogelijk onomkeerbaar zodra 2020. Een 2016-rapport geproduceerd door het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Climate Dynamics * dat de huidige wereldwijde CO2-emissies analyseert, suggereert dat de ontwikkelde landen de koolstofuitstoot uiterlijk bij 2030 en andere landen moeten omkeren door 2050.

Het proces om CO2-uitstoot te verminderen, omvat ook vaak tegelijkertijd andere vormen van vervuiling. Simpelweg omdat de vrijlating van onverbrande brandstoffen in het milieu en uitstoot van uitstoot van lage efficiëntie brandcycli waarbij fossiele brandstof derivaten in de atmosfeer betrokken zijn, zeer schadelijk kunnen zijn voor natuurlijke levenscycli, inclusief onze eigen.

Waarom warmteherstel?

Een van de belangrijkste gebieden voor potentiële energiebesparing in bestaande systemen is afvalwarmterugwinning. Dit is belangrijk omdat door het verminderen van de hoeveelheid brandstof die wordt gebruikt om warmte te produceren in een ketelinstallatie, de verwarmingsefficiëntie toeneemt, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Dit dient zowel de eis om de efficiëntie te verhogen en de koolstofemissies te verminderen.

Best practice for business dicteert dat manieren om de operationele efficiëntie te verbeteren voortdurend moeten worden gezocht. Terwijl de bescheiden ketel al jarenlang populair is geworden over 100 jaar geleden, blijft het een belangrijke energieverbruiker in veel fabrieken en andere soorten zaken, waardoor afvalwarmte wordt verkregen uit de gebruikte gassen die gebruikt worden om het water te verhitten.

Luke Hall, projectmanager bij gevestigde warmteterugwinningsspecialist ThermTech, ondersteunt de universele toepassing van ketelbeschermers: "Het gebruik van een economiser biedt een gegarandeerde methode om het brandstofverbruik te verminderen en tegelijkertijd dezelfde keteloutput te leveren, meestal met 4% tot 6% brandstofbesparing met een return in investment tussen 6 naar 18 maanden. Zelfs als u zich alleen zorgen maakt over de onmiddellijke economie, is het nog steeds logisch. We zien ook regelmatig controlefiguren voor en na de installatie, dus we weten dat het werkt. "

Ketelbesparing toepassen

In een industrieel ketelsysteem wordt warmte meestal als 'afval' beschouwd wanneer het lager is dan 100 ° C, omdat het niet kan worden gebruikt in hoofdprocessen voor koken, stoomvorming of sterilisatie. Deze verbruikte warmte kan worden gebruikt voor de omgevingsverwarming van de fabriek of het gebouw, maar het gebruik ervan is beperkt tot koudere klimaten of tijdens koudere perioden van het jaar in gematigde klimaten, plus, installaties om dit type verwarming te verschaffen zijn vaak groot en duur.

Een meer nuttige alternatieve technologie is het aanbrengen van een boiler economizer. Opgebouwde verwarmde gassen uit het stopcontact of de fluit van de ketelbrander worden teruggestuurd naar de inlaat van de ketel om het voedingswater te verwarmen, waardoor een hogere inlaattemperatuur aan de ketel wordt toegekend. Dit resulteert in minder brandstofvraag om een ​​bruikbare waterhitte te bereiken. Deze techniek wordt vaak gebruikt in moderne huishoudelijke ketels, maar is niet gebruikelijk voor de industrie. Veel industriële ketelsystemen zijn vaak oudere installaties en het bewustzijn van deze energiezuinige techniek als een retrofit-optie is niet altijd bekend, daarom worden er energiebesparingen elders gezocht.

Hoe werken economeners?

Geïnstalleerd tussen de keteluitlaat en de schoorsteen of de schoorsteen werken economici volgens het principe van warmte-uitwisseling, het opbergen van ketelgassen om het ketelinvoerwater te verwarmen. Dit vermindert de benodigde energie om het ketelvoedingswater te verwarmen naar bedrijfstemperatuur. Meestal gebouwd uit koolstofstaal, bevat het economizer-ontwerp gefijne buizen die het ketelvoedingswater bevatten loodrecht op de stroom van hete uitlaatgassen. Door de warmteoverdracht wordt de temperatuur van de rookgas verminderd, omdat de temperatuur van de toevoerwater wordt verhoogd.

De mate waarin de economizer het voedingswater voorverhitst hangt af van het ontwerp van de economizer en de bestaande ketelparameters. De sleutel tot efficiënte warmteoverdrachtssnelheid is echter het ontwerp van het buisoppervlak, dat het totale thermische contact met het hete gas moet maximaliseren.

Off-the-shelf of op maat gemaakte economisers

Aangezien elke toepassing anders is, moet elke economiser speciaal worden gebouwd om de beste overdrachtsefficiëntie te bereiken voor het ontwerp van de ketel en de manier waarop deze werkt. Dit kan kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp omvatten, wat gebruikelijk is voor sommige meer traditionele ontwerpen op basis van ketels die continu werken bij maximale stroomsnelheden. Meer moderne ontwerpen met variabele stroomsnelheden vereisen echter meestal iets dat meer specifiek geschikt is voor de toepassing.

ThermTech levert al meer dan 25 jaarstaten advies over warmteterugwinning en is geaccrediteerd door CHAS, ISO 9001, Achilles en ASME ketel- en drukvaartcodecertificering. Het doel van de ingenieurs van het bedrijf is om de hoeveelheid en kwaliteit van de beschikbare warmte te helpen beoordelen en af ​​te stemmen op de meest effectieve hergebruikcyclus, met behulp van de meest kosteneffectieve en praktisch geschikte vormen van warmteterugwinapparatuur.

* Climate Dynamics is een door collega's beoordeeld wetenschappelijk tijdschrift dat wordt gepubliceerd door Springer Science & Business Media

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.