← Terug naar categorie Verwarming, koeling en drogen

Het belang van afvalverhitting in procesinstallaties

Verspilling van warmte

Verhoogde energie-efficiëntie is een constante uitdaging voor de industrie, de energieprijzen stijgen wereldwijd, zodat er een korte termijn nodig is om brandstofrekeningen te verminderen om concurrerend te blijven. Er is ook een voorgeschreven milieuprobleem die niet kan worden genegeerd. Dit zijn twee sterke argumenten waarom elektriciteitsopnemers en energieverbruikers die warm water of stoomketels 'zonder' warmteherstel-systemen 'op hun plaats hebben, moeten nu handelen.

De meningen verschillen over de milieu-impact van kooldioxide-emissies, maar de algemene consensus over het broeikaseffect is dat niets doen geen optie meer is - en als er geen actie wordt ondernomen, is de situatie mogelijk onomkeerbaar zodra 2020. Een 2016-rapport geproduceerd door het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Climate Dynamics * dat de huidige wereldwijde CO2-emissies analyseert, suggereert dat ontwikkelde landen de koolstofuitstoot uiterlijk bij 2030 en andere landen moeten omkeren door 2050.

Het proces om CO2-uitstoot te verminderen, omvat ook vaak tegelijkertijd andere vormen van vervuiling. Simpelweg omdat de vrijlating van onverbrande brandstoffen in het milieu en uitstoot van uitstoot van lage efficiëntie brandcycli waarbij fossiele brandstof derivaten in de atmosfeer betrokken zijn, zeer schadelijk kunnen zijn voor natuurlijke levenscycli, inclusief onze eigen.

Waarom warmteherstel?

Een van de belangrijkste gebieden voor potentiële energiebesparing in bestaande systemen is afvalwarmterugwinning. Dit is belangrijk omdat door het verminderen van de hoeveelheid brandstof die wordt gebruikt om warmte te produceren in een ketelinstallatie, de verwarmingsefficiëntie toeneemt, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Dit dient zowel de eis om de efficiëntie te verhogen en de koolstofemissies te verminderen.

Best practice for business dicteert dat manieren om de operationele efficiëntie te verbeteren voortdurend moeten worden gezocht. Terwijl de bescheiden ketel al jarenlang populair is geworden over 100 jaar geleden, blijft het een belangrijke energieverbruiker in veel fabrieken en andere soorten zaken, waardoor afvalwarmte wordt verkregen uit de gebruikte gassen die gebruikt worden om het water te verhitten.

Luke Hall, projectmanager bij gevestigde warmteherstel specialist ThermTech, ondersteunt de universele toepassing van keteleconomers. "Het gebruik van een economizer biedt een gegarandeerde methode om het brandstofverbruik te verminderen, terwijl dezelfde keteluitvoer wordt bereikt, doorgaans het bereiken van 4% tot 6% brandstofbesparing met een Return in investment tussen 6 en 18 maanden. Zelfs als je alleen zorgen maakt over de directe economie, is het nog steeds erg zinvol. We zien ook regelmatig cijfers voor en na installatie, dus we weten dat het werkt. '

Ketelbesparing toepassen

In een industrieel ketelsysteem wordt warmte meestal beschouwd als 'afval' wanneer het lager is dan 100 ° C, aangezien het niet in hoofdprocessen kan worden gebruikt voor kokend, stoomvorming of sterilisatie. Deze verbruikte warmte kan worden gebruikt voor de omgevingverwarming van de fabriek of het gebouw, maar het gebruik ervan is beperkt tot koudere klimaten of tijdens koudere tijden van het jaar in gematigde klimaten, plus installaties om dit type verwarming te bieden zijn vaak groot en kostbaar.

Een meer nuttige alternatieve technologie is het aanbrengen van een boiler economizer. Opgebouwde verwarmde gassen uit het stopcontact of de fluit van de ketelbrander worden teruggestuurd naar de inlaat van de ketel om het voedingswater te verwarmen, waardoor een hogere inlaattemperatuur aan de ketel wordt toegekend. Dit resulteert in minder brandstofvraag om een ​​bruikbare waterhitte te bereiken. Deze techniek wordt vaak gebruikt in moderne huishoudelijke ketels, maar is niet gebruikelijk voor de industrie. Veel industriële ketelsystemen zijn vaak oudere installaties en het bewustzijn van deze energiezuinige techniek als een retrofit-optie is niet altijd bekend, daarom worden er energiebesparingen elders gezocht.

Hoe werken economeners?

Geïnstalleerd tussen de keteluitlaat en de schoorsteen of de schoorsteen werken economici volgens het principe van warmte-uitwisseling, het opbergen van ketelgassen om het ketelinvoerwater te verwarmen. Dit vermindert de benodigde energie om het ketelvoedingswater te verwarmen naar bedrijfstemperatuur. Meestal gebouwd uit koolstofstaal, bevat het economizer-ontwerp gefijne buizen die het ketelvoedingswater bevatten loodrecht op de stroom van hete uitlaatgassen. Door de warmteoverdracht wordt de temperatuur van de rookgas verminderd, omdat de temperatuur van de toevoerwater wordt verhoogd.

De mate waarin de economizer het voedingswater voorverhitst hangt af van het ontwerp van de economizer en de bestaande ketelparameters. De sleutel tot efficiënte warmteoverdrachtssnelheid is echter het ontwerp van het buisoppervlak, dat het totale thermische contact met het hete gas moet maximaliseren.

Off-the-shelf of op maat gemaakte economisers

Aangezien elke toepassing anders is, moet elke economiser speciaal worden gebouwd om de beste overdrachtsefficiëntie te bereiken voor het ontwerp van de ketel en de manier waarop deze werkt. Dit kan kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp omvatten, wat gebruikelijk is voor sommige meer traditionele ontwerpen op basis van ketels die continu werken bij maximale stroomsnelheden. Meer moderne ontwerpen met variabele stroomsnelheden vereisen echter meestal iets dat meer specifiek geschikt is voor de toepassing.

ThermTech geeft advies over het warmteterugwinning voor meer dan 25 jaar en is geaccrediteerd door CHAS, ISO 9001, Achilles en ASME Boiler en Pressure Vessel Code Certification. Het doel van de ingenieurs is om de hoeveelheid en de kwaliteit van de beschikbare warmte te beoordelen en te vergelijken met de meest effectieve hergebruikscyclus, met behulp van de meest kosteneffectieve en praktisch geschikte vormen van warmteherstelapparatuur.

* Climate Dynamics is een door collega's beoordeeld wetenschappelijk tijdschrift dat wordt gepubliceerd door Springer Science & Business Media

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.