← Terug naar categorie Pumps

Het juiste pomptype vinden voor poeders, pasta's & mengsels van vloeistoffen & vaste stoffen

Bewegende producten rond tijdens de verwerking is een inherente behoefte voor de meeste middelgrote en grote producenten van levensmiddelen

De exacte eisen uiteraard afhankelijk van vele factoren, waaronder de aard van het product zelf en de processen die betrokken. Echter, ze de neiging te vallen in twee soorten, die welke kunnen worden verpompt en getransporteerd in leidingen en die welke moeten transporteren, gewoonlijk door mechanische banden of soortgelijke systemen.

Veel problemen kunnen ontstaan ​​omdat de gebruikte pompen zijn niet specifiek ontworpen voor de toepassingen of omstandigheden waarin ze worden gebruikt voor. Het is ook goed te beseffen dat het niet alleen eenvoudig vloeistoffen die kunnen worden gepompt. Met de juiste apparatuur een reeks van producten, waaronder poeders, pasta's en mengsels van vloeistoffen en vaste stoffen ook door geschikte leidingen en apparatuur kan worden gepompt. Er zijn een aantal voordelen aan deze benadering, met name het vermogen om verontreiniging van producten tijdens de verwerking te voorkomen en te kunnen handhaven verwerkingstemperaturen, viscositeit enz

Het beoordelen van moeilijke producten
Eén van de problemen met pompen tot de mogelijkheden behoort product beschadigen. De viscositeit van verschillende vloeistoffen kunnen worden beïnvloed, waardoor zaken als vloeibaar of gescheiden sauzen of ongewenste karnen van zuivelproducten. Voor materialen met vaste stoffen, bijvoorbeeld fruit mengsels, het verkeerde type pomp kan gemakkelijk schade aan de vaste fractie het verminderen van de kwaliteit of, in het ergste geval, het verwijderen van de zeer aspect van uw product dat u probeert te behouden in uw product.

Hoewel de fysieke en gedragsmatige eigenschappen van veel voedingsmiddelen goed gedocumenteerd, in meer complexe gevallen is het nodig om volledig te begrijpen het voedingsmiddel met het oog op de juiste pomp voor zowel het product en het proces te geven worden behandeld. Het kan mogelijk zijn om dit met eenvoudige metingen in situ of laboratoriumanalyse nodig zijn.

De temperatuur van het product is belangrijk omdat de fysische eigenschappen met de temperatuur zullen variëren. Viscositeit is een maat voor de weerstand tegen stroming en is daarom een ​​belangrijke overweging, en informatie over de deeltjesgrootte is ook vereist. Deze kunnen alles omvatten, van kruiden op de grond tot hele vruchten of stukken vlees, en alles daartussenin. De chemische samenstelling, bijvoorbeeld het materiaal dat zuur is, moet ook bekend zijn zodat de meest kosteneffectieve materialen kunnen worden gebruikt om de pomp te produceren.

Onder andere, de afschuifgevoeligheid van het fluïdum aangeeft hoe waarschijnlijk het is beschadigd door het schoepenrad van de pomp. De fysische eigenschappen van sommige producten verandert na blootstelling aan hoge afschuifspanningen, en hoewel dit voordelig kan onder bepaalde omstandigheden (zoals draaien room tot boter), maar anderen niet (bijvoorbeeld wanneer willen ijs). Dampdruk zal ook moeten worden beschouwd als kwesties zoals knipperen of cavitatie te voorkomen.

Soorten pomp
Naast het feit dat ontworpen om uw product te behandelen, moet de normale eisen van handling equipment voedsel, zoals Clean-in-Place (CIP) te vervullen en steriliseer-in-Place (SIP). Er zijn veel verschillende soorten sanitaire pomp die geschikt zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, zoals lobbenpomp, draaizuiger, oscillerende verplaatsing excentrische, peristaltische slang en luchtgedreven dubbel membraan ontwerpen. Problemen ontstaan ​​niet alleen vanwege de hoge kosten van de traditionele pompen, maar ook omdat lobulair pompen hebben lage stroomsnelheden. Voorts worden volgens excentrische pompen kan het product breken, terwijl dubbele membraanpompen tot een lage drukval.

Centrifugaalpompen worden meestal gebruikt voor materialen zoals slagmensen, oliën en dranken. Veelgebruikte toepassingen voor verdringerpompen zijn ijsvorming, deeg, fruitvullingen en puree, babyvoeding, tomatenpuree & sauzen, room, kaas, dressings, mayonaise, vleesemulsies en nog veel meer. Gedurende vele jaren van het bieden van oplossingen voor moeilijke hitte-overdrachtuitdagingen in de voedingsindustrie hebben wij aangetoond dat het verpompen van producten zonder hun integriteit te vernietigen net zo belangrijk is als het ontwikkelen van warmte-uitwisselingsoplossingen die de productkwaliteit handhaven.

We gingen daarom terug naar de tekentafel om een ​​pomp die zeer delicaat en viskeuze levensmiddelen konden behandelen zonder schade tijdens het werken onder hoge druk in zware toepassingen in de voedings- en farmaceutische industrie te ontwikkelen. Het resultaat was een speciaal ontworpen oscillerende verdringerpomp: de HRS BP-serie zuigerpomp.

Verdringerpompen een groeiende holte aan de zuigzijde van de pomp en een afnemende ruimte aan de afvoerzijde. Vloeistof stroomt in de pomp de holte aan de zuigzijde uit en wordt gedwongen uit de afvoerzijde als holte instort. De BP serie heeft een hygiënisch ontwerp dat een separator aangebracht tussen de zuiger en de hydraulische kamer bevat zodat er geen contact tussen de productkamer en de hydraulische olie. Zodra de pomp in bedrijf is, geen enkel deel dat in contact komt met de olie in contact komt met het product.

Met een instelbare stroming, die kan variëren van een minimum van 300 liter / uur tot maximaal 20,000 liters / uur, en heeft een hoge drukval tot 30 bar, is het geschikt voor een breed scala van hoge viscositeit, shear gevoelige en grote deeltjes met vloeistoffen. Klap kleppen mogelijk verpompen van hele stukken fruit of groente, en een alternatief zuigerpomp met een pneumatische cilinder kan worden geleverd voor lagedruktoepassingen lager dan 5 bar.

Door Matt Hale, International Sales Manager, HRS Heat Exchangers

HRS Heat Exchangers Ltd

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.