← Terug naar de categorie Process Automation

Bürkert ontwikkelt flexibele, gecentraliseerde, gedecentraliseerde en lokale oplossingen voor de automatisering van hygiënische processen

Het gedecentraliseerde automatiseringssysteem van Bürkert

In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, meestal brouwerijen en zuivelbedrijven, is de sleutel tot het vinden van de best mogelijke automatiseringsoplossing een grondige analyse van elk afzonderlijk onderdeel van de installatie of installatie. Op deze manier kan de vraag worden beantwoord waar plantintelligentie moet rusten: maw vereist de aard van de toepassing gecentraliseerde controle-interface naar niet-intelligente knooppunten, of betekent de fysieke omvang van het systeem dat de controle gedecentraliseerd moet worden - met behulp van een veldbussysteem en intelligente kleppen en actuatoren.

De beste oplossing voor grote en complexe installaties is meestal geen enkel, eendimensionaal automatiseringsconcept dat het hele productieproces bestrijkt. In feite heeft elk verschillend onderdeel en deel van het proces, tot op machineniveau, zijn specifieke vereisten. Bijgevolg zal een intelligente combinatie van verschillende automatiseringsconcepten de beste resultaten opleveren. Om dit doel te bereiken, implementeert Bürkert drie even belangrijke automatiseringsbenaderingen parallel: gecentraliseerde en gedecentraliseerde automatisering, evenals lokaal geïnstalleerde modulaire pneumatische klepeenheden en compacte automatiseringssystemen.

Het gecentraliseerde besturingsconcept is de traditioneelste hiervan en hoewel het in veel grotere fabrieken is verplaatst, zijn gecentraliseerde kastoplossingen met automatiseringssystemen voor elektrische en pneumatische signalen zeker niet aan belang ingeboet.

De belangrijkste nadelen van gecentraliseerde systemen zijn uitgebreide regelluchtleidingen die het luchtverbruik verhogen en een negatief effect hebben op de schakeltijden van de kleppen. Daarnaast zijn er ook zorgen met betrekking tot hygiëne. Volgens HACCP is elke extra regellucht en terugkoppelingslijn binnen de productie-installatie een potentiële bron van verontreiniging en risico, en moet daarom regelmatig worden gecontroleerd, onderhouden en gereinigd, wat een kostbare onderneming is.

Gedecentraliseerde automatisering is een meer recent concept. Het maakt gebruik van intelligente pneumatische proces- en regelkleppen voor alle productieprocessen en utiliteitscircuits zoals reinigingsmiddelen, stoom- of temperatuurregeling. Het resultaat is een maximale flexibiliteit voor projectplanning, installatie en onderhoud, evenals transparantie voor procescontrole.

Het gebruik van een gedecentraliseerd automatiseringssysteem, met behulp van innovatieve, intelligente proceskleppen, elimineert de problemen van gecentraliseerde systemen, omdat automatiseringsfuncties - stuurkleppen, elektrische en optische positieterugkoppeling en veldbusinterfaces - rechtstreeks in de actuators van proceskleppen worden geïntegreerd. Deze benadering minimaliseert het aantal kabels en persluchtleidingen. Bovendien is het concept extreem flexibel en biedt het verdere belangrijke functies.

Door een AS-interface als een veldbusinterface te integreren, kan het volledige scala aan voordelen van de intelligente klepbenadering volledig worden benut. Alles wat nodig is voor voeding, feedback en communicatie is een tweedraadsverbinding, die de PLC met maximaal 62-kleppen verbindt. Elke procesklep is rechtstreeks verbonden met de hoofdtoevoerleiding voor perslucht in het veld, waardoor het aantal en de lengte van buis- en kabelaansluitingen, evenals het aantal benodigde schakelkasten tot een minimum wordt beperkt. De klepsystemen zelf zijn ontworpen volgens de EHEDG-richtlijnen voor hygiënisch ontwerp en eenvoudige reiniging: ze hebben de hoge IP-bescherming die vereist is voor de daadwerkelijke toepassing en zijn uitsluitend gemaakt van detergentbestendige materialen. Als gevolg hiervan worden ze niet beïnvloed door langdurig gebruik in omgevingen met hoge luchtvochtigheid, of door frequente reinigingscycli met agressieve chemicaliën.

Flexibele pneumatische klepeenheden en compacte automatiseringssystemen overbruggen de kloof tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde automatiseringsconcepten. Met behulp van roestvrijstalen bevestigingsplaten worden deze units direct aan de wand gemonteerd in kleine, hygiënisch ontworpen kasten die dicht bij machines en processen kunnen worden geïnstalleerd. Deze kleine, vooraf geconfigureerde en gestandaardiseerde units elimineren de lange runs naar kleppen en veldapparatuur en kunnen gemakkelijk schoon worden gehouden.

Burkert's nieuwe AirLINE Quick is baanbrekend voor dit concept. De AirLINE Quick-adapter is een aanvulling op de ventielterminals en automatiseringssystemen van Bürkert, die zijn ontworpen voor gebruik in veel verschillende gebieden van hygiënische processen en die gemakkelijk voldoen aan de hoge normen van het marktsegment. Deze naleving wordt verzekerd door de geïntegreerde procesveiligheidskenmerken van de type 8640-kleppen en het automatiseringssysteem type 8644: kenmerken die vooral belangrijk zijn in hygiënische processen.

Met AirLINE Quick kunnen alle pneumatische aansluitingen, de veldbusinterface en de I / O-modules direct op de basis of zijkant van de schakelkast worden gemonteerd. Deze faciliteit zorgt voor een geheel kleiner ontwerp van schakelkasten. Extra componenten zoals leidingen, kabels of schakelkastaansluitingen worden geëlimineerd door directe montage, waardoor de tijd die nodig is voor installatie en inbedrijfstelling verder wordt verkort.

Conclusie
Door gebruik te maken van zijn drieledige automatiseringsbenadering, is Bürkert in staat om onafhankelijke advies- en flexibele hygiënische verwerkingsbesturingsoplossingen te leveren vanuit één enkele bron. Met een hoge mate van standaardisatie en state-of-the-art ontwerp kunnen deze oplossingen de engineering en inbedrijfstelling van automatiseringssystemen veel eenvoudiger en goedkoper maken. Bovendien profiteren eindgebruikers van standaardisatie van installaties, met eenvoudiger installatiebewaking en -diagnose, evenals lagere kosten voor onderhoud en eigendom van hun faciliteiten.

Neem voor meer informatie contact op met Helen Christopher, Burkert Fluid Control Systems. Tel: + 44 (0) 1453 731353 Fax: + 44 (0) 1453 731 343 E-mail: [Email protected] Web: www.burkert.co.uk

Bürkert Fluid Control Systems

Fabricage van procesapparatuur. Een van de weinige fabrikanten die oplossingen biedt voor de complete regellus.

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.