← Terug naar categorie Pumps

Pompen voor verwerking van zuivelproducten

AXF 294 Fig.1 PE WCB Universal-serie

AxFlow-productmanager Malcolm Walker kijkt naar de typen verdringerpompen die hun stempel drukken op de zuivelindustrie

Over het brede spectrum van vloeistoffen die in de verwerkende industrie worden verwerkt, is één element dat iedereen gemeen heeft de eis van positieve verplaatsingspompen die delicate of gevoelige media kunnen verplaatsen zonder de structuur van de media te beschadigen of fysiek te veranderen.

De voedsel- en drankbereidingsindustrie wordt beschouwd als de grootste vereiste voor dergelijke pompen omdat vele toepassingen een zachte pompwerking vereisen. Typische toepassingen omvatten vloeistoffen die vaste stoffen bevatten, ofwel hoge ofwel lage niveaus van viscositeit vertonen, hoge of lage temperatuurniveaus hebben, niet-smerende zijn of zouden kunnen worden gemaakt van ingrediënten die agressief kunnen zijn en schade aan de pomp kunnen veroorzaken.

Binnen de voedselverwerking zijn de pomptechnologieën met een zeer hoog profiel rotatiezuiger, roterende lob, dubbelschroef, luchtbediende dubbele diafragmapompen. Het is duidelijk dat er geen tekort is aan pomptypen waaruit moet worden gekozen, wat het afstemmen van de pomp op de toepassing als de belangrijkste overweging maakt.

Hygiëne-eisen

Hoewel er nog steeds geen wettelijke verplichting voor producenten van levensmiddelen hygiënisch gecertificeerd fluid handling apparatuur te gebruiken, de steeds stijgende kosten zowel financieel als mogelijke schade aan de reputatie van een merk als gevolg van producten hygiënisch defect is, heeft ertoe geleid dat nog nooit eerder is er zoveel druk op de voedselprijzen fabrikanten om de juiste hygiënische proces-apparatuur te gebruiken in de ogen van de wet.

Er zijn twee basisgroepen van goedkeuring, die voor materiaalcompatibiliteit en die voor het daadwerkelijke ontwerp van de pomp. Met betrekking tot materiaalcompatibiliteit zijn er verschillende wereldwijd erkende goedkeuringsinstanties waarvan de oudste de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is en die nog steeds wereldwijd wordt gezien als de basisbenchmark voor materiaalcompatibiliteit.

De nieuwe kid on block onder het mom van EC 1935 / 2004 heeft de FDA echter grotendeels vervangen. De reden hiervoor is dat EC 1935 / 2004 bredere en strengere criteria hanteert. Het vereist bijvoorbeeld dat verbindingen moeten worden onderzocht voor meer specifieke tests dan FDA en traceerbaarheid vereisen, terwijl de FDA dit niet noodzakelijk doet. De implicatie hiervan is dat niet alle FDA-materialen zullen voldoen aan de EC1935 / 2004-vereisten.

De meest gebruikte gebruikte pomptypen die geschikt zijn voor toepassingen in de sector zuivelproducten zijn de lobbenpomp en de externe cirkelzuiger (ECP) pomp omdat hun grote rotorkamers de vaste stoffen en deeltjes die aanwezig kunnen zijn in de vloeistof die wordt gepompt, kunnen hanteren .

Er is zeer weinig verschil tussen een lobbenlier en een ECP-pomp, omdat ze beide in wezen hetzelfde werkingsprincipe gebruiken. Dit betreft in elkaar grijpende lobvormige rotoren die een vast volume rond de pompkamer verplaatsen en de vloeistof uit de ontlading duwen wanneer de rotoren in elkaar grijpen.

AXF 348 Fig 2U 3pic3

De universele serie roterende lobben en ECP-pompen van Waukesha is over de hele wereld succesvol gebleken. De WCB Universal 1 en Universal 2 (Fig.1) pompen leveren vele jarenlang in de sector de vereisten voor vloeistofbehandeling en pas vrij recent is de serie uitgebreid met de introductie van de Universal 3 (Fig.2).

Deze nieuwe pomp vult de Universal 1 en Universal 2 aan, maar het verschil ligt in de focus op hygiënische toepassingen in de voedselverwerking om te voldoen aan de strengste internationale normen. De belangrijkste kenmerken zijn de complete SIP / CIP-mogelijkheden en dubbele O-ringafdichtingen, die niet beschikbaar zijn in de Universal 2 en Universal 1-serie.

Case studies

Voor een internationale producent van ijsmix waren er problemen met voortijdig falen van rotoren en asdelen in pompen in het ijsmengsysteem. De pompen die in dit systeem worden gebruikt, werden om de zes maanden vervangen, dus ook om de eigendomskosten te verlagen. Het probleem werd opgelost door een nieuw mengsysteem te installeren dat is uitgerust met WCB Universal 1 ECP-pompen.

De rotoren hebben grote scheidingsafstanden en hogere efficiëntieniveaus en waren in staat om te voldoen aan de veeleisende prestatie-eisen van de installatie en de uitvaltijd van de pomp te elimineren. Als een extra voordeel zijn de eenvoudige 'O'ring-asafdichtingen een alternatief voor de duurdere en gevoeliger mechanische afdichtingen die bij de originele pompen worden geleverd.

In een andere zuivelfabriek met witte massa voor Griekse yoghurt ondervond de producent meerdere problemen met zijn bestaande lobbenpompen, in deeltjes overmatige afschuiving bij het pompen van de mix en hoge onderhoudskosten als gevolg van pompstoringen.

Gedurende verscheidene jaren van zorgvuldig testen heeft de producent verschillende merken pompen geëvalueerd om te bepalen welk type de minste hoeveelheid schade aan de witte massa heeft meegebracht, op voorwaarde dat deze de beste reinigbaarheid en de laagste eigendomskosten heeft.

Aan het einde van de proeven werden de WCB Universal 2-pompen met afzonderlijke mechanische afdichtingen voor de toepassing geselecteerd. De unieke kenmerken van de ECP-rotoren zorgen voor een lange slipbaan en scheppen voorzichtig de vaste deeltjes in het product, waardoor slippen wordt voorkomen door de strakke spelingen van de pomp en het minimaliseren van afschuiving. Het gebruik van de WCB-pompen is duurzaam gebleken en handhaaft de integriteit van het product van de producent.

Twin Screw pomp

Voedsel- en drankverwerkers kunnen nu profiteren van de nieuwe Waukesha Universal TS 'dubbelschroefs' roterende verdringerpomp naar zijn portfolio.
AXF348 Fig.3 UTS Hoek - kopiëren
Een verdere recente toevoeging aan de WCB Universal-serie is de Universal TS-pomp voor de verwerking van voedingsmiddelen en dranken (Fig.3). Deze pomp benut de voordelen van Waukesha Alloy 88 niet-vretende dubbele materiaalschroeven om verschillende media met grote deeltjes te verpompen, waardoor de pomp wordt beschadigd en het onderhoud wordt verminderd.

Gebruikers profiteren ook van de hoge afzuigcapaciteit van de pomp en het brede bereik van werksnelheden, wat betekent dat er slechts één pomp nodig is om producten over te brengen en CIP te ondernemen. Hiermee wordt het aantal pompen, kleppen en regelinstrumenten verwijderd, wat bijdraagt ​​aan lagere kosten en eenvoudigere, compactere systemen.

Als gevolg van de roterende geometrie van de dubbele schroeven wordt een pulsvrije stroom gecreëerd, waardoor de pomp geschikt is voor vele toepassingen, zoals het voeden van homogenisatoren.

Het is opvallend dat de ingrijpingsschroeven identieke voor- en achterprofielen hebben die bidirectionele stromingen geven die gemakkelijke media-overdracht tussen schepen mogelijk maken zonder wijziging aan de pompopstelling. Voorzijde belaste toegang tot afdichtingen van productzijde zorgt voor eenvoudig onderhoud en kortere uitvaltijd.

Neem voor verdere productinformatie contact op met Malcolm Walker, AxFlow Ltd
Tel: 0031 6 53622053
www.axflow.co.uk

AxFlow BV

Kennis, oplossingen en diensten voor betrouwbare materiaalbehandeling in uw branche.

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link