← Terug naar categorie Maintenance & Asset Management

Nieuwe technologieën die de doorlooptijd van reserveonderdelen verkorten

precisie data-acquisitie

Recente ontwikkelingen in het ontwerp en de productie van reserveonderdelen hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van de tijd die nodig is om vervangende componenten te maken voor uitval of voor onderdelen die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Digitalisering en nieuwe productietechnieken hebben de weg vrijgemaakt voor een dramatische verbetering van de doorlooptijden.

Pharic Smith, hoofd engineering, retrofit onderdelen en Siegbert Hardock, hoofd aanbestedingen, retrofit onderdelen voor Sulzer, kijk wat er vandaag kan worden bereikt.

Belangrijke troeven zoals pompen, compressoren, expanders en turbines zijn ontworpen om een ​​lange levensduur te bieden, maar op een gegeven moment zullen nieuwe onderdelen nodig zijn voor een betrouwbare werking. In sommige gevallen kan de originele apparatuurfabrikant (OEM) de apparatuur ondersteunen, maar in andere gevallen kan het nodig zijn om de onderdelen van een derde te betrekken.

De duurzaamheid van dergelijke apparatuur betekent dat er tientallen jaren zijn verstreken sinds de machine oorspronkelijk werd vervaardigd en dit kan leiden tot extra uitdagingen wanneer reserveonderdelen nodig zijn. Voor sommigen is de OEM mogelijk niet meer actief, terwijl voor anderen de doorlooptijd van een nieuw OEM-onderdeel meer is dan verwacht.

componenten maken met zand

Nieuwe componenten maken met zand voor een 3D-bedrukte mal.

Beste van twee werelden

Gelukkig heeft de technologie die wordt gebruikt bij de productie van moderne onderdelen de afgelopen decennia een lange weg afgelegd. De introductie van computer numerieke besturing (CNC) heeft aanzienlijke verbeteringen in de bewerkingsprecisie opgeleverd, samen met de komst van 3-dimensionale (3D) tekeningen.

Meer recente innovaties zoals additieve productie en hybride productie hebben geleid tot enorme tijdwinst bij het maken van gietmallen en de componenten zelf. Onderhoudsingenieurs die op zoek zijn naar nieuwe componenten, hebben plotseling een overvloed aan oplossingen die onderdelen in recordtijd kunnen leveren.

In veel gevallen zijn de originele technische tekeningen voor een component niet beschikbaar, wat betekent dat het onderdeel moet worden reverse-engineered. Afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel, kan dit honderden of duizenden metingen vereisen en gebruiken om de tekening voor een nieuw onderdeel te maken.

Dankzij de nieuwste 3D laserscanapparatuur kan een nieuwe tekening voor een complex object, zoals een pomprotor, in enkele minuten worden gemaakt. Beter nog, verbeteringen kunnen worden aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp; materialen upgraden, moderne coatings aanbrengen of de efficiëntie verbeteren door computational fluid dynamics (CFD) toe te passen om prestaties en duurzaamheid te optimaliseren.

meerassige CNC-robot

Een meerassige CNC-robot kan nauwkeurige mallen en kernen maken.

De mal doorbreken

Grotere componenten worden vaak gemaakt door gesmolten metaal in een zandvorm te gieten, die traditioneel met een houten sjabloon zou zijn gemaakt. Tegenwoordig kan het 3D computerondersteunde ontwerp (CAD) worden gebruikt met een 3D-zandprinter om snel een mal te bouwen met ventilatieopeningen die zijn geplaatst om de ontsnapping van gassen uit de mal te optimaliseren, waardoor een optimale kwaliteit van het basismateriaal wordt gegarandeerd.

Een alternatief proces voor het maken van matrijzen is het gebruik van een CNC-freeswerktuig met meerdere assen om een ​​precisiematrijs te maken van een massief blok zand. Dit proces duurt slechts enkele uren, in tegenstelling tot enkele weken die nodig zijn om een ​​traditioneel houten patroon te maken. Met behulp van de nieuwste technologie kunnen doorlooptijden drastisch worden gereduceerd, vooral wanneer de verschillende aspecten van het proces goed verbonden zijn, of beter, allemaal op dezelfde site.

Nadat de basiscomponent is gecreëerd, moet de machinewerkplaats de precisieafwerking toepassen met behulp van CNC-draaibanken, freesgereedschap en slijpmachines om de uiteindelijke afmetingen en oppervlakteafwerking te leveren. Deze kunnen worden geoptimaliseerd voor de toepassing en zorgen voor een perfecte pasvorm als het gaat om hermontage.

gespecialiseerde polijstapparatuur

Gespecialiseerde reinigings- en polijstapparatuur completeert het proces.

Herbouwen en vernieuwen

In situaties waarin onderdelen versleten of geërodeerd zijn, is het misschien niet nodig om een ​​volledig nieuw onderdeel te maken. Hybride engineering, die additieve productie en precisiebewerking combineert, kan worden gebruikt om bestaande onderdelen terug te bouwen naar hun oorspronkelijke afmetingen.

Processen zoals lasermetaalafzetting kunnen worden gebruikt om materiaal toe te voegen dat een uitstekende binding heeft maar met minimale warmteontwikkeling, waardoor de spanning in de component wordt verminderd. De definitieve afmetingen worden vervolgens bereikt via meerassige CNC-bewerkingsmachines voordat de kwaliteitscontroles zijn voltooid.

Elke fabrikant van onderdelen moet beschikken over uitgebreide testfaciliteiten, waaronder niet-destructieve testen (NDT), materiaalanalyse, chemische analyse en warmtebehandelingsrapporten. Deze zijn cruciaal voor het bepalen van de exacte specificaties van de nieuwe component en ervoor te zorgen dat ze aan de vereiste normen voldoen.

Lokale specialistische engineering

Investeren in de technologie en machines die nodig zijn om nieuwe precisieonderdelen te leveren, is slechts de eerste stap. Het leveren van deze service vereist een wereldwijd netwerk van servicecentra, in staat om de complexiteit van elk project te begrijpen en rechtstreeks te communiceren met de gespecialiseerde productiecentra voor onderdelen. Sulzer heeft precies zo'n netwerk ontwikkeld, samen met de expertise en kennis om snel nieuwe onderdelen van hoge kwaliteit te leveren.

Daniela Haldenwang
Marketing Manager
Sulzer Pumpen (Deutschland) GmbH
Tel: + 49 (0) 7251 76 202 Fax:
Web: www.sulzer.com
E-mail: [Email protected]

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link