← Terug naar categorie Industry News

Onderzoek nodig naar het Bristol-redundantieschandaal van AstraZeneca

Unite, de grootste vakbond in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, roept op tot een onderzoek naar de verkoop en daaropvolgende ineenstorting van de AstraZeneca-site in Avonmouth Bristol.

In december 2016 werden de site en het personeel overgedragen aan het startende farmaceutische bedrijf Avara voor slechts £ 1. Als onderdeel van de deal bleef Avara de merkgeneesmiddelen van AstraZeneca aan het bedrijf leveren.

Toen de overdracht voltooid was, kregen de 230-medewerkers van de site, waarvan de overgrote meerderheid lid was van Unite, 'mondelinge garanties' mondeling en schriftelijk gegeven dat als de fabriek in de eerste drie jaar zou sluiten, AstraZeneca de verbeterde afvloeiingsrechten van het overgedragen personeel.

In februari van dit jaar ging de site in administratie, maar ondanks de eerdere verzekeringen van ontslagvergoedingen van AstraZeneca, heeft het multibillion-pond-conglomeraat geweigerd het getroffen personeel de verbeterde afvloeiingsbetalingen te betalen die naar schatting £ 14 miljoen bedragen.

Vanwege het falen van Avara om het personeel te informeren en te raadplegen alvorens ze overbodig te maken, heeft Unite juridische aanspraken op een beschermde onderscheiding namens de werknemers aanvaard. Als de claim succesvol is, omdat Avara in administratie is, moet de belastingbetaler de rekening betalen. Financiële beloningen zullen aanzienlijk lager zijn dan de werknemers zouden hebben ontvangen als ze werknemers van AstraZeneca waren gebleven.

Unite maakt zich ook zorgen over de toekomst van de site, die naar schatting meer dan £ 100 miljoen waard is.

Verenigen regionale secretaris voor de Zuid-West Steve Preddy zei: "De verkoop door AstraZeneca van de site aan Avara moet volledig worden onderzocht, hetzij door het relevante parlementaire orgaan, hetzij door een financieel toezichthouder.

"De leden van Unite zijn ontsteld behandeld en de zogenaamde 'gietijzeren garanties' zijn absoluut waardeloos gebleken.

"AstraZeneca is een multi-miljard conglomeraat en £ 14 miljoen is een kleine verandering voor het bedrijf, maar het maakt een groot verschil voor onze leden, van wie velen hun werkzame leven hebben doorgebracht op de site.

"Het personeel is de nieuwste slachtoffers van bandietenkapitalisme. De krachten die ervoor zorgen dat deze praktijken ongecontroleerd kunnen doorgaan en niets hebben geleerd sinds het carillionschandaal.

"Er moeten ook vragen worden beantwoord over wie nu eigenaar is van dit stuk topvastgoed en welke plannen er zijn voor deze site."

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via