← Terug naar categorie Industry News

GAMBICA-index toont 2.8% groei voor 2018 - gemengde prestaties in alle sectoren

GAMBICA Index Master 2019

De GAMBICA-index is een indicator van het bedrijfsniveau voor onze sectoren industriële automatisering, procesinstrumentatie en -regeling en laboratoriumtechnologie. Het toont de niveaus van alle 3-sectoren afzonderlijk en gecombineerd, met behulp van de 2012-gegevens als referentiepunt.

De gecombineerde GAMBICA-index vertoont een groei van 2.8% in 2018, waarmee de algemene groeitrend wordt voortgezet, zij het veel langzamer dan het record 8.5% in het voorgaande jaar. De prestaties over sectoren en klantsegmenten zijn gevarieerd, waarbij onzekerheid op sommige gebieden tot lagere investeringen heeft geleid.

De aanhoudende groei van 5% in de Laboratoriumtechnologie sector toont zijn veerkracht ondanks dat onzekerheid een impact begint te hebben op de activiteit van sommige EU-kopers. Lab-bedrijven zijn gewend aan een aanzienlijke groei op jaarbasis en 2018 zag meer variabiliteit in prestaties tussen bedrijven en het hele jaar door. De export is echter sterk gegroeid en deze trend lijkt zich in de volgende periode voort te zetten.

Alle producten die zijn opgenomen in de Industriële automatie sector is opwaarts gericht met het derde opeenvolgende jaar van groei, dit jaar op 7.3%. Ondanks dat de toevoeging van Servo Drives voor het eerst werd gestimuleerd, is de sectorgroei echter langzamer dan in 2017 (12.3%). Invloeden zoals de voedsel- en drankensector die hun kapitaaluitgaven met 10% in 2018 verhogen, hebben de aanhoudende groei gestimuleerd, maar niet genoeg om de bumpergroei van 2017 te repliceren - die grotendeels werd gezien als een herstel van de onzekerheid vóór het referendum.

De olie- en gasprijs blijft een belangrijke factor in de variabele algemene prestaties van de Procesinstrumentatie en -regeling sector. De positieve trend in de olieprijs die halverwege 2017 begon, stopte aan het begin van 2018 en, ondanks een aanzienlijke stijging van Q3, daalde deze tegen het einde van het jaar opnieuw en eindigde ruim onder de prijs aan het begin van het jaar. Deze schommelingen in de olieprijs hebben geresulteerd in voorzichtiger investeringen in grootschalige projecten in de Noordzee. Hoewel de verkoop van instrumentatie relatief gunstig was voor de meeste grote industriële sectoren (inclusief olie en gas, chemie, petrochemie, voedsel en dranken en water en afval), is het algemene effect een jaar op jaar daling in de totale PIC-markt met ongeveer 2.4% .

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via