← Terug naar categorie Nieuws & evenementen

Endress + Hauser groeit aanzienlijk

EH 2019 Netilion

De omzet van de Groep bereikt bijna 2.5 miljard euro

Endress + Hauser kende een sterke groei in alle regio's, sectoren en productgebieden in 2018. De voortdurende digitalisering van de industrie en de positieve ontwikkeling op de internationale markten gaven een impuls. De Groep verhoogde de omzet en winst, investeerde zwaar en creëerde wereldwijd honderden banen.

"Het komt erop neer dat 2018 wereldwijd een goed jaar was voor Endress + Hauser", aldus CEO Matthias Altendorf op de jaarlijkse mediaconferentie van de Groep in Basel. De Groep verhoogde de netto-omzet met 9.5% tot 2.455 miljard euro, ondanks sterke tegenwind door wisselkoersen. Uitgedrukt in lokale valuta, groeide de omzet met 12.7%.

VS gaat naar nummer één

Het bedrijf werd versterkt door een sterke economie in de procesautomatiseringssector. De aanhoudend hoge vraag van particuliere consumenten en het herstel van de olie- en grondstofprijzen droegen bij tot de solide groei. Na jaren van ietwat terughoudende investeringsactiviteit, leverden grootschalige projecten rendement op. Volgens Chief Financial Officer Dr. Luc Schultheiss overtroffen de prestaties van Endress + Hauser "het sectorgemiddelde."

Endress + Hauser heeft uitstekende vooruitgang geboekt in Europa. De activiteiten waren dynamisch, zelfs in Afrika en het Midden-Oosten en in de regio Azië-Pacific. De sterkste groei was echter te zien in Amerika. "Na 65 jaar hebben de VS Duitsland vervangen als onze grootste afzetmarkt," meldde Matthias Altendorf. China groeide ook met een dubbelcijferig tempo. "Als deze trend doorzet, zou China binnenkort de eerste plek kunnen overnemen," voegde de CEO toe.

EH 2019 digitalisering

De winst stijgt sterk

Wisselkoersschommelingen vertraagden niet alleen de omzetgroei, maar onderdrukten ook de kostenstructuren, ondanks opmerkelijke kostenstijgingen aan de materiaalzijde. Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg met 31.4% tot 330.6 miljoen euro. Hoewel in 2018 geen eenmalige baten werden opgenomen, steeg de winst voor belastingen (EBT) in tegenstelling tot het voorgaande jaar nog met 14.6% tot 315.7 miljoen euro. Rendement op verkoop (ROS) steeg 0.6-punten tot 12.9%.

Het nettoresultaat steeg met 11.2% tot 232.5 miljoen euro, hetgeen een effectief belastingtarief van 26.4% weerspiegelt dat het voorgaande jaar toenam als gevolg van een wijziging in de samenstelling van de winst. De aandelenratio bereikte 71%, een toename van 0.8 punten. De Groep heeft geen aanzienlijke bankverplichtingen.

Innovaties voor het digitale tijdperk

De groei van Endress + Hauser werd gevoed door een schat aan innovaties. Het bedrijf bracht vorig jaar 54 nieuwe producten op de markt. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling klommen naar 184.2 miljoen euro, wat neerkomt op 7.5% van de omzet. Het bedrijf diende 287 eerste patenten in 2018 in. Aan het einde van het jaar bezat Endress + Hauser bijna 7,800-patenten en andere intellectuele eigendomsrechten.

Ongeveer een derde van de nieuwe patenten had betrekking op IIoT, digitale communicatie, diagnostiek en elektronica. "Digitalisering doordringt alle gebieden," benadrukte Matthias Altendorf. Naast 1,000-ontwikkelaars die actief zijn in de competentiecentra van de Groep, zijn verschillende start-ups die door de Groep zijn opgericht ook bezig met producten, oplossingen en diensten voor het digitale tijdperk. Endress + Hauser werkt verder nauw samen met industriële partners zoals softwarespecialist SAP.

Een verdere motor voor groei was procesanalyse. "De optisch analyseapparatuur presteerde buitengewoon goed," zei Matthias Altendorf. Endress + Hauser richtte een Europees ondersteuningscentrum op voor geavanceerde analyzers in Lyon, Frankrijk. Het netwerk van verkoopspecialisten op dit gebied groeit in Europa. De CEO hoopt op extra impulsen om dit bedrijfsgebied te stimuleren.

EH 2019-service

Honderden nieuwe banen

De positieve ontwikkeling kwam tot uiting in het creëren van tal van banen. Aan het einde van 2018 had Endress + Hauser een wereldwijd personeelsbestand van 13,928, een toename van 629 ten opzichte van het voorgaande jaar. De aanwerving was vooral sterk in productie- en productiegerelateerde gebieden, evenals in de service-eenheden. Het bedrijf creëerde alleen 200 nieuwe banen in de regio Basel.

Endress + Hauser investeerde bijna 750 miljoen euro binnen een periode van vijf jaar, "Alles wat het bedrijf financierde met eigen middelen," zoals CFO Luc Schultheiss heeft opgemerkt. In 2018 stroomde 158.6 miljoen euro naar gebouwen, machines en IT.

De twee grootste projecten betreffen de uitbreiding van de fabrieken in Reinach, Zwitserland en Maulburg, Duitsland. De Groep is ook bezig met een groot project in de VS dat de verkoop-, service- en ondersteuningsorganisaties van de Golfregio in Houston, Texas bundelt.

Toppositie in duurzaamheid

"Als familiebedrijf is duurzame ontwikkeling belangrijk voor ons," benadrukte Matthias Altendorf. Een van de strategische indicatoren is de jaarlijkse EcoVadis-benchmark, die bedrijven beoordeelt op duurzaamheid. In 2018 bleef Endress + Hauser verbeteren en scoorde 68 uit een mogelijke 100-punten om in de top 5% van zijn vergelijkingsgroep te komen. Endress + Hauser is van plan om het EcoVadis-platform te gebruiken om uiteindelijk zijn eigen leveranciers te evalueren.

"We vinden het belangrijk voor de toekomst van Endress-Hauser om leden van de aandeelhoudersfamilie bij het bedrijf te laten werken," benadrukte Klaus Endress, voorzitter van de raad van toezicht. "Dit versterkt de band tussen de familie en het bedrijf." Daarom werd besloten om gezinsleden op alle niveaus binnen het bedrijf te laten werken. Het Family Charter biedt duidelijke richtlijnen; Kandidaten die dit pad kiezen, krijgen nauwe steun van de Family Council.

Aanhoudende solide groei

Endress + Hauser kende een goede start in 2019. Inkomende bestellingen en netto-omzet voor de Groep liggen ruim boven het niveau van vorig jaar. Het bedrijf verwacht echter dat deze trend in de tweede helft van het jaar zal afkoelen. "We verwachten nog steeds een solide groei in het middencijferbereik", zei Luc Schultheiss. Volgens de CFO is het bedrijf van plan dit jaar 260 miljoen euro te investeren, en ervan uitgaande dat het bedrijf goed blijft presteren, zullen 500 wereldwijd nieuwe banen worden gecreëerd.

Bel 0161 286 5050 voor meer informatie over de DP-stroomoplossingen van Endress + Hauser of ga naar www.uk.endress.com/uk

Endress + Hauser BV

Endress + Hauser is een wereldleider in het leveren van meetinstrumenten, diensten en oplossingen voor industriële procestechniek.

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link