← Terug naar categorie Pumps

Schuimpompen: hoe mijnexploitanten 3 gemeenschappelijke uitdagingen kunnen overwinnen

Weir Minerals biedt advies voor het omgaan met de belangrijkste uitdagingen van schuimpompen, het maximaliseren van de beschikbaarheid van de pomp en het minimaliseren van onderhoud in de flotatiecircuits van de operator.

Schuimpompen uitdagingen

Om dalende ertskwaliteiten tegen te gaan, investeren steeds meer mijnexploitanten in technieken om de mineralen te verhogen die worden teruggewonnen uit het pompen van schuim. Wanneer deze technieken echter worden toegepast zonder rekening te houden met het ontwerp van de schuimpompuitrusting van de mijn, kan dit leiden tot verlies van waardevolle mineralen en winst.

Schuimpompen blijft een van de meest complexe technische uitdagingen bij de verwerking van mineralen, omdat problemen met luchtbeheer in de trechter, de opvangbak en de pomp zelf leiden tot inefficiënt pompen, meer onderhoud en zelfs productverlies.

"We zijn begonnen een patroon op te merken bij onze klanten die problemen hebben met hun schuimpompen," zegt Les Harvey, Regional Product Manager voor slurrypompen bij Weir Minerals. "Door meer flocculanten en andere chemicaliën te gebruiken die zijn ontworpen om de winning van mineralen te verbeteren, verergeren ze bestaande problemen in circuitontwerp en verminderen ze het rendement dat ze zoeken."

Nauwgezet onderzoek van de samenstelling en fysieke eigenschappen van het schuim is vaak nodig om problemen op te lossen. Ervoor zorgen dat de apparatuur voor het behandelen van schuim door operators voldoet aan de beste ontwerppraktijken is een belangrijke eerste stap bij het oplossen van problemen.

Handhaving van de druk in de pomp

De belangrijkste uitdaging bij het opschuimen van schuim is het omgaan met lucht in de pomp zelf, omdat deze de neiging heeft op natuurlijke wijze in het oog van de waaier te centrifugeren, waar het zich ophoopt tot een "luchtsluis" die de beweging van slurry door de pomp belemmert.

Naast het verminderen van de efficiëntie van de pomp, zal de lucht die zich in de pomp ophoopt de stroom door de pomp verminderen en het slurryniveau in de aanzuigtrechter verhogen. Het verhoogde slurryniveau kan de luchtzak door de pomp duwen, waardoor schommelingen en overmatige trillingen worden veroorzaakt die de pomplagers, waaier en as kunnen beschadigen. “De beste manier om lucht in een schuimpomp te beheren, is door te investeren in een schuimpomp met eenContinuous Air Removal System (CARS), die we in ons hebbenWarman AHF-, MF- en LF-pompen' zegt Harvey.

CARS zorgt ervoor dat lucht vanuit het rotoroog van de pomp naar een luchtverzamelkamer achterin kan stromen via een ventilatieopening in de waaier. Uit die kamer verwijdert een stroominductor de lucht uit de pomp via een ontluchtingspijp.

"Het is ook belangrijk om de afvoerpijp van de pomp boven aan de pomp te plaatsen, of in een hoek van 45, omdat hierdoor lucht die bovenin de behuizing vastzit, een manier krijgt om uit de pomp te ontsnappen."

Hoe uitdagingen bij het opschuimen van schuim overwinnen

Problemen in de opvangbak en trechter oplossen

“Een hardnekkig probleem dat we zien is wanneer trechters die zijn ontworpen om aan de eisen van slurrypompen te voldoen, worden gebruikt in een schuimpomptoepassing. Slurryhoppers hebben turbulentie nodig om te voorkomen dat het mineraalgehalte bezinkt, terwijl turbulentie in een schuimpomp voorkomt dat de lucht ontsnapt en leidt tot verstoppingen, " zegt Harvey.

Tanks ontworpen voor het opschuimen van pompen bevorderen een continue cirkelvormige beweging, waarbij vaste stoffen en vloeistoffen naar de buitenkant van de opvangbak worden gestuurd voor verder transport, terwijl lucht naar het midden wordt gecentrifugeerd waar deze kan worden verwijderd. Deze 'draaikolk'-beweging kan worden aangemoedigd door de slurry vanaf de bovenkant van de tank onder een tangentiële hoek te brengen.

Conische ontwerpen, in plaats van die met een vlakke of afgeronde vloer, verbeteren de stroom van mineralen en schuim in de pomp verder.

Soepel varen van de tank naar de pomp

Om verstoppingen te voorkomen, moet de inlaatpijp die de tank met de pomp verbindt een grote diameter hebben en naar beneden in de richting van de pomp lopen. Dit ontwerp maakt het mogelijk ontsnapte lucht te scheiden en terug te leiden naar de pijp waar het kan ontsnappen uit de opvangbak, in plaats van zich op te bouwen in blokkades.

“Hoe korter je inlaatpijp, hoe moeilijker het is om blokkades op te bouwen. Naast een onderhoudsspoel en isolatieklep is het echter een goed idee om voldoende ruimte over te laten voor een waterinjectiepoort, wat handig is voor het wegspoelen van eventuele vaste stoffen, "
zegt Harvey.

“Om onderhoud eenvoudiger te maken, kan een dumpklep worden opgenomen aan de zuigzijde van de pomp, tussen de pomp en de isolatieklep. Hiermee kunt u slurry uit de pomp en afvoerleidingsysteem afvoeren wanneer u de pomp stopt voor onderhoud. "

Problemen met schuimpompen beheren

Vasthoudend schuim begrijpen

Schuimen worden vaak geclassificeerd als bros, met grote luchtbellen die gemakkelijk breken, of vasthoudend, waar lucht strakke bellen rond mineralen vormt en moeilijk te scheiden is. Schuim dat vasthoudender is dan werd beweerd, is een veel voorkomende oorzaak van blokkades omdat lucht niet effectief kan worden verwijderd.

“Er gebeuren vandaag twee dingen op de markt. Aan de ene kant slijpen mijnexploitanten het product veel fijner dan voorheen om meer te bevrijden van het afvalgesteente. Ze gebruiken ook flocculanten die veel kleinere bubbels produceren die de lucht veel meer opsluiten dan broos schuim, ”
zegt Harvey.

"We werken samen met klanten om manieren te vinden om deze hardnekkige schuimen te beheren, door te kijken naar hun circuitontwerp en om te gaan met gebieden waar de lucht zich kan ophopen en het systeem kan blokkeren, met speciale aandacht voor hun pompen, leidingen en putten."

Weir Minerals heeft uitgebreide ervaring met schuimpompen en onze gespecialiseerde ingenieurs kunnen mijnexploitanten helpen bij het oplossen van problemen in hun drijfcircuit. Vasthoudend schuim profiteert met name van het CARS-systeem dat bij ons verkrijgbaar is Warman® schuimpompen voor het beheren van luchtophoping.

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link