← Terug naar categorie Filtratie, scheiding en magnetische scheiding

Kruisbesmetting Risico's voor voedselinspectie Ontvang hygiënische hand

De impact van voedsel- en drankallergieën in het VK neemt toe en de risico's die samenhangen met kruisbestuiving en kruiscontact op fabrieksniveau, zijn reëel. Toch helpt slim ontwerp op het gebied van metaaldetectie bedrijven in voedsel en dranken om hygiëne-uitdagingen te minimaliseren op dit kritieke punt in de lijn, zowel voor allergenen als door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zegt Europees Managing Director van Fortress Technology Phil Brown.

Phil Brown MD Fortress Technology

Phil Brown MD Fortress Technology

Het is te gemakkelijk om het verhoogde bewustzijn van voedselallergieën en -intoleranties te ontkennen dat het meer door mode dan door feit wordt gedreven.

Dit geldt met name gezien de trend in de afgelopen jaren voor beroemdheden en hun fans om te kiezen voor een glutenvrij dieet, bijvoorbeeld, of om lactose te vermijden als levensstijl en keuze voor 'gezond eten' in plaats van als bewijs van intolerantie of allergie.

Mode heeft echter een grotere rol gespeeld als het gaat om onze meer exotische eetgewoonten in de afgelopen jaren, vooral onder de middenklasse.

Cijfers suggereren dat meer consumenten zich nu blootstellen aan het risico van een groter aantal allergenen in vreemde voedingsmiddelen die ze nog maar enkele jaren geleden nooit op hun bord zouden hebben gekregen.

Gegevens bevestigen dat de uitdagingen rond allergie in het Verenigd Koninkrijk reëel zijn en in de lift zitten. Volgens de meest recente schatting van Allergy UK heeft het aandeel van de Britse volwassen bevolking bij 44% [] te kampen met ten minste één allergische stoornis. Dat dit een groeiend probleem is, wordt bevestigd door de equivalente schatting voor de kinderpopulatie, die staat voor 50%.

In vergelijking met deze cijfers kan het 1-2% van volwassenen en 5-8% van de kinderen die volgens de organisatie een voedselallergie hebben, relatief laag lijken. Toch kunnen deze omstandigheden een van de ernstigste zijn.

De meest recente statistieken van de Anaphylaxis-campagne voor mensen met een risico op ernstige allergieën tonen aan dat tussen 2011 en 2016 het aantal ziekenhuisopnames in het VK met anafylactische shock toenam de primaire diagnose met iets minder dan 20%. In dezelfde periode steeg het aantal opnames veroorzaakt door allergieën van alle soorten met 36%.

Risico's voor voedselcontaminatie

Allergievoedsel en dranken met stethoscoop abstract concept

Is uw systeem hygiënisch?

Voor de voedsel- en drankketen is het verminderen van het risico van blootstelling van de consument aan allergenen het belangrijkst bij de inkoop van alle ingrediënten, het controleren van leveranciers, enzovoort.

Maar de voordelen van een zorgvuldig beheer van het allergeengehalte kunnen in de fabriek worden opgeheven door kruisbesmetting. De risico's zijn hier vooral acuut, omdat slechts kleine hoeveelheden van een allergeen een ernstige reactie bij een patiënt kunnen veroorzaken. Om deze reden zullen grotere fabrikanten waar mogelijk scheidingsgebieden scheiden met bekende allergenen, zoals noten en zeevruchten.

Voor kleinere fabrikanten is deze optie mogelijk niet beschikbaar. In dit geval moet de nadruk liggen op hygiëne en goede procesmethoden. In feite, waar potentiële allergenen aanwezig zijn, of aanwezig zouden kunnen zijn, in sommige sets van ingrediënten, maar niet in andere, moet reiniging veel verder gaan dan de normale hygiënische vereisten. Zelfs bij warmtebehandeling kunnen allergenen nog steeds hoge temperaturen overleven.

Apparatuurreinigingsprotocollen moeten worden geformaliseerd en worden opgenomen in de opleiding van het personeel. Elk reinigingsproces moet worden geverifieerd en gedocumenteerd. Als onderdeel van een validatieproces moeten regelmatige tests, inclusief swabs met kritieke controlepunten, worden gepland om ervoor te zorgen dat deze gebieden allergeenvrij zijn.

Productresten, mogelijk inclusief allergenen, kunnen bijzonder lastig zijn in zwaartekrachtmetaaldetectiesystemen voor poeders en deeltjes. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het in een fabriek verpakken of verwerken van verschillende granen, meel en bakmixen, waarbij het vermijden van gluteninhoud in bepaalde producten van groot belang kan zijn.

Maar vloeistoffen, semi-vloeistoffen en slurries in pijpleidingsystemen kunnen hun eigen problemen opleveren. Neem bijvoorbeeld de trend om toegevoegde zuivel- of soja-eiwitten of melkinhoud in dranken op te nemen. Zuivelproteïnen kunnen geen probleem zijn wanneer dranken zelf op melkbasis zijn, maar dezelfde vullijn die water en andere frisdranken verwerkt met eiwitbronnen zoals wei behandelt, kan ook zuivelvrije producten bevatten.

Hetzelfde geldt misschien voor een lijn die verse soepen in potten of kartonnen dozen vult, waarbij recepten, waaronder vis en zeevruchten, worden afgewisseld met andere die deze ingrediënten vermijden.

Risico's voor voedselcontaminatie

Soja-allergie - een van de vele veel voorkomende allergieën.

Zwakkere hygiënelinks identificeren

Efficiënte productwissels zijn essentieel voor de productiviteit. Voor fabrieksmanagers die met dergelijke dergelijke wissels worden geconfronteerd, is het van essentieel belang dat de verwerkings-, vul- en verpakkingslijnen worden ontworpen om zowel snelle als diepe reiniging te vergemakkelijken.

Als het gaat om het specificeren van in-process metaaldetectie, betekent dit dat contactoppervlakken op transportband-, pijplijn- en zwaartekrachtsystemen zo glad en spleetvrij mogelijk moeten zijn. Dit is gedeeltelijk om ervoor te zorgen dat er geen sporen van product, allergenen of bacteriën achterblijven, maar ook om het risico te verminderen dat reinigingsmiddelen niet volledig worden weggespoeld.

Hogedrukreiniging kan heel goed worden ingezet voor een snelle, effectieve spoeling, en de behuizing van de metaaldetector moet voldoende robuust zijn om dit te weerstaan. Bij het selecteren van een systeem moet ervoor worden gezorgd dat apparatuur met een beschermingsgraad tegen binnendringing (IP) wordt geïdentificeerd die past bij het spoelprogramma dat wordt toegepast.

Naast deze algemene criteria voor het hele systeem, moet speciale aandacht worden besteed aan de afkeuringseenheid. In het ideale geval is deze afneembaar (gemakkelijk los te maken, maar ook snel en veilig opnieuw vast te maken) voor een grondige reiniging.

Natuurlijk zijn er nog veel andere mogelijke bronnen van kruisbesmetting in een voedsel- en drankfabriek. Good Manufacturing Practice (GMP) biedt voldoende informatie over de hygiëne en het gedrag van het personeel.

Maar de potentiële rol van operatoren bij het verspreiden van allergenen door ingrediënten over de vloer te verplaatsen in niet-afgesloten containers, allergene producten aan het begin van de shift in plaats van aan het einde te laten draaien, niet veranderende of reinigende beschermende uitrusting, bijvoorbeeld, moet naar huis worden gereden waar de risico's zijn bijzonder hoog.

Anders dan afwijkende etiketteringsafwijkingen, die zich waarschijnlijk zullen voordoen zodra het product de detailhandelaar bereikt, zal het niet-aangemerkte allergeengehalte of schadelijke pathogenen (net als ongedetecteerde metaalverontreiniging) meestal pas opduiken zodra artikelen op de plank liggen en in de handen van de consument zijn.

Op dat moment zijn de kosten voor terughalen van producten veel hoger, maar deze kunnen in elk geval worden overschaduwd door de massale maar minder directe tastbare kosten van schade aan de merkreputatie van de fabrikant.

De aanschaf van de beste metaaldetectieapparatuur voor de klus kan slechts één deel van een veel groter beeld vormen. Toch biedt het bewijs dat uw bedrijf de bedreiging van allergenen en ziekteverwekkers serieus neemt en een echte en waardevolle bijdrage zal leveren aan het verminderen van die risico's.

www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.