← Terug naar categorie Energie en energiebeheer

Britse industrie om te profiteren van door de Britse overheid gesteunde investeringen in innovatieve technologieën voor energie-efficiëntie

Zeven innovatieve energie-efficiëntieprojecten zijn geselecteerd om investeringen te ontvangen via de eerste fase van de Industrial Energy Efficiency Accelerator (IEEA) van de Department of Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS). Deze projecten zullen de toepassing van nieuwe technologieën demonstreren om het energieverbruik in de Britse industrie te verminderen.

carbon trust logo 1400px

De projecten ontvangen een aandeel van £ 2.7million aan overheidsfinanciering, met een hefboomeffect van meer dan £ 3million in extra investeringen in de particuliere sector.

De IEEA is een £ 9.2million-programma dat wordt beheerd door de Carbon Trust en wordt ondersteund door ingenieursbureau Jacobs. De tweede fase van het programma wordt gestart op 1 februari 2019 en duurt drie maanden.

Het IEEA wil het aantal beschikbare technologieën voor de Britse industrie vergroten om het energieverbruik te helpen verminderen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Deze interventie is bedoeld om het wereldwijde concurrentievermogen van de Britse industrie in sectoren als productie, afvalverwerking en datacenters te versterken.

Er is overheidsfinanciering verstrekt om de risico's te overwinnen die traditioneel gepaard gaan met de inzet van nieuwe technologieën zoals verstoring van productielijnen, kapitaalbeperkingen, gebrek aan bewijs voor een businesscase en prioritering van kernactiviteiten ten opzichte van verbeteringen van de energie-efficiëntie.

Energie vertegenwoordigt aanzienlijke kosten voor de Britse industrie, goed voor 17 procent van het eindverbruik van energie, [1] en is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale CO2-uitstoot in het VK. [2]

Energy Efficiency Technologies

In de loop van de tijd is de IEEA ontworpen om meer dan £ 300 miljoen aan investeringen in de particuliere sector te ontgrendelen in energiebesparende technologieën, waarmee een levenslange energiebesparing van meer dan £ 1billion wordt gerealiseerd.

Na een uitgebreid engagementproces met industrie- en technologieontwikkelaars, waar meer dan ideeën over 100-technologie werden gescreend, worden vandaag zeven succesvolle applicaties aangekondigd.

De projecten zijn geselecteerd op basis van energiebesparingspotentieel en schaalbaarheid, met bijzondere aandacht voor technologieën die kunnen worden ingezet in meerdere industriële sectoren.

Minister van Energie en Schone Groei, Claire Perry, zei:

"We willen ervoor zorgen dat bedrijven profiteren van schone groei door optimaal gebruik te maken van de activa die ze hebben. Daarom investeren we in innovatieve technologieën die de Britse industrie kunnen helpen minder energie te gebruiken, hun kosten te verlagen en emissies te verminderen als onderdeel van onze moderne industriële strategie. '

Paul Huggins, directeur Innovation at the Carbon Trust zei:

"Gedurende de eerste fase van de BEIS IEEA waren we erg onder de indruk van de hoge mate van respons van technologieontwikkelaars en industriële bedrijven die zich actief willen inzetten voor het versnellen van energie-efficiëntie in een groot aantal sectoren.

Technologische innovatie kan een belangrijke rol spelen bij het helpen van de Britse industrie om het energieverbruik te verminderen, wat niet alleen een concurrentievoordeel oplevert, maar ook de koolstofemissies verlaagt. Via het IEEA hebben we samengewerkt met brancheorganisaties, industrie en technologiebedrijven om de beste innovatieve mogelijkheden voor energiereductie te identificeren en te demonstreren en we zien ernaar uit om de nieuwe oplossingen te zien die in de tweede fase van het programma zullen worden ondersteund."

Energy Efficiency Technologies


De eerste fase projecten zijn:

 • Cementencementen met een laag koolstofgehalte voor Britse betontoepassingen geleid door de Mineral Products Association (MPA) naast industriële partners Hanson Cement, Forterra Building Products en Building Research Establishment (BRE).

  De MPA heeft vastgesteld dat multicomponentcementen met een laag koolstofgehalte de potentie hebben om traditionele cementen in sommige Britse bouwtoepassingen te vervangen. Door een combinatie van kalksteen, afval en bijproducten kunnen de hoeveelheden van deze materialen worden verhoogd, waardoor de behoefte aan energie-intensieve cementklinkerproductie wordt verminderd. Het project is het formuleren, ontwikkelen en testen van de nieuwe cementen klaar voor de Britse markt. Geschat wordt dat er in de Britse cementsector potentiële CO2-emissiereducties van acht procent kunnen zijn, die momenteel jaarlijks ongeveer 7.8MTCO2 uitstoten. Bovendien hebben sommige van deze nieuwe cementen koolstofemissieprofielen die 40 procent lager zijn dan conventionele alternatieven.

 • Ontwikkeling en testen van Exergyn DriveTM voor laagwaardig restwarmterecuperatie geleid door Exergyn naast hun industriële partner, een wereldwijde motorfabrikant.

  Wereldwijd verspillen we bijna de helft van onze energie als laagwaardige warmte. Het kosteneffectieve herstel van laagwaardige restwarmte is een langdurige uitdaging in alle energie-intensieve industrieën. Dit baanbrekende project is gericht op het opwekken van elektriciteit uit laagwaardige afvalwarmtestromen tot 100oC. Een kern met vormgeheugen (SMA) wordt door hete en koude toestanden gecirculeerd om heen en weer gaande beweging te produceren, die wordt gebruikt om een ​​elektrische generator aan te drijven. De technologie profiteert van het hebben van nulemissies en vereist geen koelmiddelen.

 • PRISMA Energy Storage (piekreductie door geïntegreerde opslag en beheer van lucht) geleid door Innovatium samen met industriële partner Aggregate Industries en onderzoekspartner Birmingham University.

  Liquid Air Energy Storage (LAES) heeft een aanzienlijk potentieel voor de opslag van energie, wat een betere inzet van intermitterende duurzame energiebronnen bevordert. PRISMA is een unieke nieuwe toepassing voor LAES waarin vloeibare lucht vrijkomt om perslucht te leveren aan een industriële site. Dit maakt het gebruik van kleinere compressoren mogelijk om efficiënter te werken, en werkt op momenten dat elektriciteit wordt geproduceerd met minder koolstof. Het project heeft het potentieel om een ​​geschatte besparing van elektrische energie van ongeveer 30 procent te realiseren via een verminderde werking van de compressor, terwijl het ook de mogelijkheid biedt om hogere tariefperioden te vermijden.
Energy Efficiency Technologies
 • De warmwaterreiniging vervangen door geëlektrolyseerd koud water geleid door Ozo Innovations.

  Dit project toont de aanzienlijke energie- en kostenbesparingen die beschikbaar zijn door het vervangen van warm water door koud, geëlektrolyseerd water in hygiënetoepassingen, met name in de voedings- en drankenindustrie. Het gebruik van koud water vermindert de vraag naar ketels aanzienlijk, evenals een aanzienlijke tijdswinst door het elimineren van meerdere hygiëneprocessen, waardoor de productiviteit verbetert. Het vervangen van heet water met geëlektrolyseerde koudwaterreiniging kan tot 90 procent van het energieverbruik en 35 procent van het waterverbruik besparen.

 • Ontwikkeling en demonstratie van een automatisch stoomketelspoelsysteem geleid door Spirax Sarco UK.

  Stoomketels worden op grote schaal gebruikt in verschillende procesindustrieën, met nauwkeurige regeling van de totale hoeveelheid opgeloste vaste stoffen (TDS) die nodig is om stoom van slechte kwaliteit, kalkaanslag en buitensporige ketelwaterafvoer te voorkomen. Op dit moment is het wettelijk vereist dat TDS-niveaus binnen stoomketels worden bewaakt, maar commercieel verkrijgbare TDS-sensoren zitten vol onbetrouwbaarheid en vereisen frequente herkalibratie. Spirax Sarco, met de Universiteit van Nottingham, heeft een betrouwbaar nieuw type TDS-meetsonde en bedieningselementen voor de ketel ontwikkeld, in de hoop de efficiëntie van de ketel aanzienlijk te verbeteren. Potentiële energiebesparingen zijn geschat op zes procent van het brandstofverbruik van de ketel op de demonstratieplaats.

Energy Efficiency Technologies
 • Energie-efficiënte percolaatbehandeling geleid door LAT Water naast industriële partner Viridor Waste Management.

  Dit project zal een LAT-proces (Low Temperature Ambient Pressure Technology) demonstreren voor de behandeling van een percolaatstroom met hoog ammoniakgehalte op een stortplaats. Het LAT-proces maakt gebruik van warmte die wordt teruggewonnen uit hete rookgassen van biogasgeneratoren op locatie om het proces van percolaatbehandeling te sturen. Het project verwacht een thermische energiebesparing van meer dan 25 procent te laten zien in vergelijking met bestaande technologieën; in combinatie met het gebruik van afvalwarmte zou er mogelijk een 70-procent reductie in specifiek energieverbruik ter plaatse kunnen zijn. Het project zorgt ook voor een vermindering van de koolstofemissies die samenhangen met transport, waarbij percolatiewater momenteel wordt afgevoerd voor behandeling.

 • Nieuwe ontwateringsoplossingen binnen productie van golfkartonnen medium (CCM) geleid door Innventia naast industriële partner, DS Smith.

  Dit project wil een verbeterde 'ontwatering'-benadering demonstreren van CCM-productie in de papier- en pulpindustrie. Verontreinigingen in proceswater worden geïdentificeerd en verwijderd, wat leidt tot verbeterde droogsnelheden na verwijdering van CCM uit papiermachines. Dit levert een energiebesparing op van ongeveer tien procent in vergelijking met bestaande droogprocessen, met potentiële on-site brandstofbesparing van 80million kWh per jaar, en een groot schaalpotentieel in de industrie op grotere schaal.

Energy Efficiency Technologies

[1] Energieverbruik in het VK Juli 2018, BEIS.
[2] CO2-begrotingen ontmoeten: de beleidskloof dichten 2017-rapport aan de parlementaire commissie voor klimaatverandering

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.