← Terug naar categorie Inspectie en zichtsystemen

De strijd tegen nepfraude

op maat gemaakte bulkmetaaldetectoren

Voedselfraude kost de industrie wereldwijd ongeveer EUR 30 miljard per jaar. Met het aantal samenwerkingsverzoeken van het EU-netwerk voor voedselfraude stijgt 30% in 2018, blijven vervalsers een grote bedreiging vormen voor voedselinnovatie en bijgevolg economische groei.

phil brownEuropees directeur van Fortress Technology Phil Brown onderzoekt de verschillende rode vlaggen waar leveranciers en fabrikanten naar kunnen zoeken om de productintegriteit te behouden.

Metaaldetectoren en inspectiesystemen zijn cruciaal voor het voedselproductieproces. Voor veel leveranciers is metaaldetectie verplicht door verschillende schema's, waaronder BRC, SQF en GFSI. Tegenwoordig exploiteren weinig echte voedselproducenten lijnen zonder ten minste één controle van verontreinigende stoffen op een productielijn.

Gezien de complexe, vaak gefragmenteerde aard van mondiale voedselproductieketens, die allemaal kostengerichte consumenten bedienen, is het slachtoffer van vervalsers productiever geworden. “Er zijn tal van afschrikmiddelen, waaronder een wettelijk EU-kader. Maar volatiliteit van het aanbod en plotselinge prijsschommelingen kunnen fabrikanten, onbewust of niet, naar een potentieel schandaal duwen, ” waarschuwt Phil.

Mensenhandel aanpakken

Vorig jaar ontmantelde OPSON, de wereldwijde jaarlijkse operatie gecoördineerd door Europol en INTERPOL, bijna 50 criminele netwerken die verband hielden met de handel in ondermaats en vervalst eten en drinken. Vorige maand werd 150,000 liter nep olijfolie bestemd voor de Duitse en Italiaanse markt in beslag genomen. Twintig personen werden gearresteerd. De succesvolle operatie werd uitgevoerd in het kader van OPSON en er waren vertegenwoordigers van de Italiaanse en Duitse autoriteiten bij betrokken.

De wereldwijde wetgeving die bij de start van 2019 werd geïntroduceerd, is zich ook meer gaan richten op grenscontrole en invoer. Zo heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration onlangs nieuwe plannen en een meerlagig, gegevensgestuurd vangnet aangekondigd om risico's te beperken. Het doel is ervoor te zorgen dat geïmporteerd voedsel aan dezelfde veiligheidsnorm voldoet als in de VS geproduceerd voedsel, en zal zich concentreren op inspanningen en grenscontroles voor landen die als een hoger importrisico worden beschouwd.

Hoewel de FDA de regels handhaaft, zijn voedselproducenten zelf verantwoordelijk voor het implementeren van systemen die voorkomen dat ze volgens hen economisch gemotiveerde vervalsing zijn, minimaliseren of elimineren. Dergelijke activiteiten in de EU worden gemonitord, gerapporteerd en gedeeld via het EU-netwerk voor voedselfraude.

Hoewel inspectiesystemen uitstekend zijn in het identificeren van verontreinigingen tijdens het productieproces, het afwijzen van producten en het bieden van een traceerbaar audittraject van boerderij tot vork, kan fraude zelf inherent moeilijker te herkennen zijn. “Voor voedselproducenten is verantwoorde inkoop de sleutel tot het verminderen van risico's van voedselfraude in de toeleveringsketen. Er zijn tools die hierbij kunnen helpen, waaronder data-analyse, sensortechnologie en DNA-sequencing, ” voegt Phil eraan toe.

rode vlaggen

Voedselfraude kan vaak in een vroeg stadium worden vastgesteld met niet-naleving op laag niveau. Wetende dat een leverancier heeft geïnvesteerd in een gerespecteerd inspectiesysteem voor voedselveiligheid en over de gegevens beschikt om dit te ondersteunen kan een afschrikmiddel zijn voor kleinschalige fraudeurs. Als een leverancier niet bereid is om details van zijn inspectiesysteem te delen of deel te nemen aan een risicobeoordelingsaudit die onmiddellijk een waarschuwing met rode vlag moet geven.

Toegang vragen tot rapporten van een traceerbaar datasysteem, kan een ander afschrikmiddel zijn. Handmatige records zijn kwetsbaarder omdat het voor iemand gemakkelijker is om ze te wijzigen en aan te passen. Daarom heeft Fortress CONTACT Reporter ontwikkeld. CONTACT Reporter is een geautomatiseerde recordhouder en helpt verwerkers logs bij te houden en op te nemen voor afkeuringen, tests, instellingen, enz.

food fraude

Etiketteringswetgeving

Recente voedselschrik, inclusief het paardenvleesschandaal van 2013, heeft etikettering hoger op de agenda van regelgevende instanties gezet. De verplichte EU-verplichtingen vereisen al etiketten om de oorsprong van specifieke levensmiddelen aan te geven, waaronder honing, olijfolie en de meeste onbewerkte vleeswaren. Desondanks is de authenticiteit van deze labels alleen effectief als alle informatie kan worden geverifieerd en niet misleidend is.

Oplossingen zoals SparcEye - een volledig geïntegreerde weeg- en etiketteringsoplossing - kunnen voedselproducenten helpen om te voldoen aan de nieuwste verpakkings- en etiketteringscodes. Sparc's uitgebreide labelverificatietechnologieën voegen een extra controlelaag toe aan supply chains.

SparcEye kan tot 200-pakketten per minuut controleren (afhankelijk van productafmetingen). Het werkt door automatisch de informatie op de verpakking te inspecteren, zoals de datumcode, de 1D of 2D barcode, label / product-ID en eventuele overgedrukte gegevens, om ervoor te zorgen dat al deze informatie correct is en overeenkomt met de barcode en label-ID in een database. SparcEye kan worden geïntegreerd met een Fortress-metaaldetector en de datumcoderingsprogramma's, om ervoor te zorgen dat elke run correct wordt ingesteld en werkt.

Product geknoeid

Vervanging van hoogwaardige voedselproducten door goedkope vervangingsmiddelen of vervalste producten is een belangrijk doelwit voor fraudeurs. Biologische producten, premium kruiden, zeevruchten, Parmezaanse kaas, honing en koffie worden door Europol vermeld als de meest gemanipuleerde voedingsmiddelen.

Als de kwaliteit van hoogwaardige voedingsmiddelen wordt aangetast, kan het installeren van een metaaldetector die is ontworpen voor producten met een laag profiel helpen bepalen of ultradunne metalen aanwezig zijn. Fortress 'meest recente innovatie - de Interceptor DF (Divergent Field) - gebruikt meerdere velden om producten te inspecteren terwijl ze door de detector gaan. Dit verhoogt de kans op het vinden van een kleine spaander, scheren of metaalschilfers, ongeacht de richting.

Metaaldetectoren kunnen ook het probleem van opzettelijke sabotage aanpakken. Boeren, om het consumentenvertrouwen te herstellen na een reeks spraakmakende zaken, hebben sindsdien op maat gemaakte Fortress-metaaldetectoren geïntroduceerd.

hoogwaardige voedselproducten vervangen

Tegengaan van de vervalsers

Voor voedingsmiddelen is het gemakkelijk om te ontsnappen aan iets dat lijkt op het echte werk. Fraude is uiteindelijk een opportunistische actie. En wanneer de winstmarges worden gedrukt, is het verleidelijk om goedkopere materialen of ingrediënten te zoeken.

Phil eindigt: “Voedselfabrikanten kunnen dit tegengaan door ervoor te zorgen dat zij en hun leveranciers robuuste inspectiemaatregelen nemen. Producten die zijn geknoeid, zijn inherent van mindere kwaliteit. Wanneer hoeken worden gesneden, is de kans groter dat verontreinigingen, inclusief metaal, aanwezig zijn. Dus hoewel metaaldetectie- en inspectieapparatuur nepvoedsel misschien niet ziet, kunnen ze een zeer sterk afschrikmiddel zijn in de hele inkoopketen. ”

Door: Phil Brown, directeur van Fortress Technology Europe

1. www.europol.europa.eu/newsroom/news/150-000-litres-of-fake-extra-virgin-olive-oil-seized-'well-oiled'-gang

www.fortresstechnology.co.uk

Fortress Technology (Europe) Ltd

Wij zijn een toonaangevende ontwerper en fabrikant van 'Phantom' en 'Stealth' gemerkte metaaldetectiesystemen voor een breed scala van markten om zowel de praktijkcodes van klanten als die van detailhandelaren te voldoen, waaronder BRC.

Handtekening: Gouden lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link