← Terug naar de categorie Meting en instrumentatie verwerken

GRAANFABRIKANT WORDT WAKKER MET SCHUIMBESTRIJDING

SureSenseplus-controller met sonde

Speciaal ontworpen schuimmeettechnologie van Hycontrol heeft geleid tot kostenbesparingen van ongeveer £ 30,000 in de effluentfabriek van een van Europa's grootste graanproductielocaties. Managers op de site, die elk jaar duizenden tonnen ontbijtgraan produceren voor distributie over het hele continent, overwegen nu hun gebruik van de gepatenteerde schuimtechnologie uit te breiden.


Water- en afvalbehandeling worden vaak uitgevoerd op grote voedselproductielocaties en graan is niet anders. Vooral schuimvorming in effluenttanks kan een groot probleem worden als het niet wordt gecontroleerd. Schuimige, vuile overpills zijn een erg rommelige gebeurtenis, en het opruimen van dergelijke evenementen is kostbaar in termen van zowel tijd als geld. Vloeistofoverschotten leiden tot gezondheids- en veiligheidsrisico's doordat werknemers gevaar lopen door uitglijden en vallen. Bovendien kan ernstige vervuiling optreden als schuim in het milieu ontsnapt.

De meest voorkomende methode om schuim te verminderen en te verwijderen, en de risico's die het genereert, is om het effluent of proces te doseren met antischuimchemicaliën, het schuim te breken terwijl het wordt gevormd en te voorkomen dat het naar een lastig niveau stijgt. Dit wordt meestal gedaan door de chemische stof automatisch in het schuimproces te doseren, vaak op basis van een timer. Chemicaliën worden meestal toegevoegd in hoeveelheden op basis van de maximale verwachte vraag. Dit leidt ertoe dat het bestaande schuim zakt en wordt tegengehouden. Helaas is deze methode niet alleen een inefficiënte oplossing voor het probleem, maar kan het ook zorgen baren.

Het eerste, voor de hand liggende probleem van automatische dosering is dat van de kosten. Antischuim is een kostbaar goed en de kosten kunnen snel oplopen tot een enorme ongewenste en onvoorziene overhead. In sommige gevallen kan overmatig gebruik van antischuim ook een negatief effect hebben op het proces en moet ook rekening worden gehouden met het langetermijneffect dat de verwijdering en verspreiding van deze chemicaliën kan hebben voor onze gezondheid en het milieu.

WP_20160803 10_44_03_Pro

Met al deze overwegingen in het achterhoofd, erkenden ingenieurs bij de fabrikant dat er meer gedaan kon worden om de efficiëntie te verhogen en de kosten in hun on-site afvalwaterzuiveringsinstallatie te beheersen. Het bedrijf stemde ermee in het op Redditch gebaseerde niveaumeter-fabrikant Hycontrol's SureSense-schuimregelsysteem te testen. Een controller en een sonde van twee meter lang werden opgesteld op één effluenttank, gekoppeld om een ​​antischuimdoseerpomp te regelen.

In tegenstelling tot concurrerende producten, zijn de uiterst gevoelige schuimsensoren van Hycontrol speciaal ontworpen om schuim te meten, en zijn niet alleen gemodificeerde of aangepaste vloeistofniveausensoren. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in biochemische vergisters, maar wordt sindsdien in een breed scala van industrieën gebruikt. Dit gevoeligheidsniveau betekent dat het systeem alleen antischuim zal doseren wanneer schuim op een vooraf bepaald niveau aanwezig is. Duidelijke voordelen, financieel en ecologisch, kunnen worden bereikt door het gebruik van een reactief systeem dat alleen antischuim doseert wanneer dit nodig is.

Het meten van het schuimniveau is slechts de eerste uitdaging die deze technologie moet overwinnen. Het is ook van vitaal belang om valse metingen te vermijden die worden veroorzaakt door de ophoping van schuim en andere stoffen op de sonde. De IMA-detectie (Intelligent Multi-Action) van Hycontrol is de ruggengraat van veel van de controleproducten van Hycontrol voor schuim en zorgt voor een betrouwbare meting van schuim, zelfs wanneer een sensor bedekt is met een dikke, plakkerige laag vervuiling. Het stelt de sensor in staat om onderscheid te maken tussen de resterende afzettingen van schuim / productopbouw op de sensor zelf en het schuim dat tijdens het proces wordt gecreëerd. In feite negeert de schuimsensor de onvermijdelijke vervuiling die ontstaat tijdens normaal bedrijf. Ondanks zware coatings met dicht, plakkerig residu, blijft de schuimsonde schuim meten tijdens de hele procescyclus.

WP_20160803 10_46_37_Pro

In dit geval is het schuimsysteem een ​​opmerkelijk succes gebleken: in de twee jaar dat het systeem is geïnstalleerd, is het consistent betrouwbaar en nauwkeurig gebleken. Het gebruik van antischuim op de tank is met ongeveer 92% verminderd, met een besparing van ongeveer £ 30,000 per jaar. De klant overweegt nu het verbeterde SureSense⁺-schuimbesturingssysteem te gebruiken om toezicht te houden op de antischuimpompen op hun twee resterende on-site effluenttanks.

Een vertegenwoordiger zei: “Nadat ik aanvankelijk sceptisch was geweest over hoe effectief de schuimcontroletechnologie van Hycontrol echt zou kunnen zijn, ben ik zeer aangenaam verrast door de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het systeem. We hebben een paar kleine aanpassingen moeten maken vanwege veranderingen in de schuimdichtheid, maar verder is het zeer succesvol gebleken. De budgettaire besparingen op antischuimuitgaven hebben de apparatuurkosten al meerdere keren gedekt! ”

Ga voor meer informatie over de schuimcontroletechnologie van Hycontrol naar www.foamcontrol.co.uk.

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link