← Terug naar categorie Enviro Monitoring, Recycling & Afvalwater

Zelfreinigend riemfilter 'Sobye' Succesproef bij de Scottish Water Test Facility

sobye Schotse watertestfaciliteit

Het zelfreinigende riemfilter 'Sobye' van de Zweedse productiepartner van Jung, Nordic Water, biedt een automatische, compacte oplossing voor de primaire behandeling ter vervanging van bezinkingstanks. Het filter is onlangs zeer succesvol getest in een unieke Schotse watertestfaciliteit, die uitstekende procesprestaties aantoont en de doeltreffendheid van het systeem aantoont.

Het afvalwatertestcentrum van het nutsbedrijf is de eerste faciliteit in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk en is een van de twee onderzoekscentra die worden geëxploiteerd door zijn commerciële dochteronderneming Scottish Water Horizons. De site biedt real-life testen van nieuwe technologieën, processen en apparatuur onder live omstandigheden, met het doel om technologie en acceptatie te versnellen.

Het centrum bij Falkirk bevindt zich naast de bestaande operationele afvalwaterzuiveringsinstallaties van Scottish Water en is getransformeerd van een overbodig gebouw voor de behandeling van slib. De testhal van de faciliteit biedt drie afzonderlijke voeders van afvalwater uit verschillende stadia van het behandelingsproces, zodat oplossingen die gericht zijn op de verschillende stadia van het behandelingsproces kunnen worden getest.

Het afvalwater dat uit het testgebied wordt geloosd, gaat vervolgens terug naar het normale behandelingsproces en biedt een veilige en dynamische testomgeving om experimenten op te schalen.

Op de proeflocatie, aan de Firth of Forth, werd het testen van Jacopa uitgevoerd in het Afvalwaterontwikkelingscentrum op een speciale inlaat die op grote schaal een continue stroom van levend, afgeschermd effluent ontving. Het influent uit de inlaatwerken van de afvalwaterbehandelingsinstallatie kwam het Sobye-filter binnen en na behandeling door het filter werd het primaire behandelde effluent teruggevoerd naar de verwerkingsprocessen van de stroomafwaartse plant.

Jacopa werkte nauw samen met Scottish Water om tests uit te voeren in een aantal verschillende scenario's (bijv. Hoge / gemiddelde / lage stroomsnelheden). Monsters werden ook dagelijks door het hulpprogramma genomen en geanalyseerd om de effectiviteit van het Jacopa-systeem aan te tonen.

Alle relevante parameters werden gedurende de periode van vijf weken getest, zoals vasthouden van vaste stoffen en effluentkenmerken, met behulp van de uitgebreide meetapparatuur van de site; de resultaten zijn zeer indrukwekkend en kunnen worden verkregen door rechtstreeks contact op te nemen met Jacopa. Een ander welkom resultaat is dat Jacopa ook een order heeft geplaatst om de gritfabriek bij de hoofdbehandelingsinstallaties op te knappen.

Het door de fabriek in Sobye gebouwde, primaire proces met kleine footprint is ontworpen om vaste stoffen en deeltjes uit afvalwater te verwijderen. Het is bedoeld ter vervanging van de behoefte aan de gebruikelijke ruimtetrekkende bezinktanks die worden aangetroffen in afvalwaterzuiveringsinstallaties, waardoor zowel de footprint als de kosten worden verminderd. Dankzij de effectiviteit kan het tot 50% besparen op investeringen.

Het Sobye-filter heeft een uitstekende reputatie opgebouwd gedurende een 25-periode sinds de eerste ontwikkeling in Noorwegen en daarna in Zweden en er zijn momenteel meer dan 200-systemen in gebruik, met rond 100 op de markt voor gemeentelijke primaire behandelingen.

Het systeem neemt gescreend, gemeentelijk afvalwater van de inlaatwerkzaamheden en dit stroomt dan onder zwaartekracht door de bewegende robuuste filterband met gefilterd afvalwater dat wordt afgevoerd uit de bodem van de tank. De bandsnelheid wordt geregeld om een ​​laag slib op de band op te bouwen, wat de efficiëntie van de filtratie verhoogt.

De Sobye-filterriem is opgenomen in een cassette die eenvoudig kan worden verwijderd uit de filtertank voor onderhoud en reparatie. De riem is gemaakt van polyester, wat zorgt voor een uitzonderlijk lange levensduur.

Wanneer het scherm moet worden gereinigd, roteert de riem en worden deeltjes verwijderd door een geïntegreerde borstel. Vervolgens reinigt een hogedrukspuitbalk de riem, die sneller en goedkoper is dan luchtreiniging, en het losgekomen slib wordt afgevoerd naar een transportband voor wassen en persen tot een hoog drogestofgehalte. Het waswater wordt, samen met het filtraat uit de pers, stroomopwaarts teruggevoerd. De filterband is extreem robuust en kan gemakkelijk worden vervangen als dat nodig is.

Omdat het Sobye-filter de geïntegreerde borstel gebruikt om het filterdoek te reinigen, is er geen compressor of pomp vereist. Het filter heeft ook een uitzonderlijk hoge filtercapaciteit in vergelijking met zijn kleine formaat en is daarom een ​​uitstekende keuze als de ruimte beperkt is.

Er zijn drie maten riemfilter voor gebruik in de gemeentelijke afvalwatermarkt: de Sobye TD 07, de TD 14 en de TD 20. Deze hebben allemaal een uitstekende reputatie als units met een kleine footprint met een hoge filtercapaciteit: hun effectieve filtergebieden zijn respectievelijk 0.74m2, 1.45M2 en 2.0m2.

De units zijn gemaakt van roestvrij staal, met een heavy-duty polyester riem maaswijdte van 60-1000 microns. Stroomvolumes zijn tot 50m3 / h voor de TD-07, 100m3 / h voor de TD 14 en 150m3 / h voor de TD 20.

De effectiviteit van BOD en verwijdering van zwevende stoffen over de Sobye-eenheid is ten minste gelijk aan de conventionele primaire kolonisatie, maar met de sterk verminderde voetafdruk die hierboven is besproken. Operationele en onderhoudskosten zijn ook vergelijkbaar met die van conventionele tanks en schrapersystemen.

Belangrijkste kenmerken en voordelen zijn het uiterst efficiënte riemfilter en de ontwerpbasis voor het verwijderen van vaste stoffen, die (zoals te zien in de figuur) gelijk is aan een primaire bezinkingspot met 11m-diameter en met een hydraulisch beladingsontwerp dat gelijk is aan een primaire bezinkingspot met 7.5m-diameter.

De Sobye-oplossing biedt ten minste equivalente procesprestaties, een kleinere footprint, modulaire en fabrieksafbouw off-site, lagere totale onderhoudskosten, verminderde carbon footprint, kortere levertijden en minimale gezondheids- en veiligheidsrisico's voor de site ten opzichte van de constructie, bediening en onderhoud van conventionele primaire bezinkingstanks.

Het systeem kan worden ingezet als een tijdelijke behandelingsoplossing en produceert hoogwaardig slib en gemakkelijk geverifieerde prestaties. Het Sobye-riemfilter kan bovendien eenvoudig achteraf worden ingebouwd in bestaande installaties, omdat het eenvoudig te installeren is.

Jacopa voorziet dat gezien de snelheid en het gemak van de implementatie het ook zal worden omarmd als een effectief permanent behandelingssysteem, met de optie voor verhuur waarbij uitdagingen op korte termijn voor een efficiënte werking bestaan ​​vanwege overbelasting van het werk of waar onderhoud van primaire tanks een zorg is voor operators.

Het Sobye-riemfilter was de focus van een recente industriële presentatie door Joakim Nilsson van Jacopa's Zweedse productiepartner, Nordic Water. Joakim presenteerde de case voor dit geavanceerde proces versus conventionele tanks voor de sanering van civiele werken, waarbij kwaliteit, standaardisatie en veiligheid werden beoordeeld en de prestaties werden geëvalueerd, waaronder de verwijdering van zwevende stoffen, het volume van slibproductie en voetafdrukvoordelen.

Nilsson benadrukte dat terwijl de bestaande primaire behandelingspraktijk voorspelbaar, schaalbaar en normaal robuust is, toch hoge belastingen, storingen in inlaatwerken en uitschot aanzienlijke problemen kunnen opleveren en reparatie en onderhoud gevaarlijk kunnen zijn. Hij produceerde gegevens waaruit de superieure prestaties bij zowel biochemische zuurstofbehoefte (BOD) als de totale verwijdering van zwevende stoffen (TSS) bleek, benadrukte de geproduceerde 6-8% droge vaste stoffen en toonde aan dat het slib een product met hogere calorische waarde had. Hij gaf ook een overzicht van de prestaties en geschatte kosten van elk filter in het bereik.

Samengevat concludeerde hij dat het Sobye-filter minstens gelijkwaardige procesprestaties levert aan primaire bezinktanks, met een veel kleinere footprint. Het filter is ook modulair en in de fabriek gebouwd op een andere locatie en biedt lagere kosten voor het hele leven, een lagere CO2-voetafdruk en kortere levertijden. Het filter minimaliseert tevens gerelateerde gezondheids- en veiligheidsrisico's.

Jacopa Managing Director Alex Lloyd zei: "We zijn zeer tevreden over onze samenwerking met Scottish Water en de betrouwbare werking van het Sobye-filter en de resultaten van de tests, die de effectiviteit van het Sobye-filter onderstreepten als een vervanging voor standaard primaire bezinktanks. Op locaties waar ruimte schaars is en klanten tastbare innovatieve oplossingen zoeken om de kosten te verlagen, voorzien we dat er aanzienlijke interesse zal zijn in Sobye.".

Rebecca Skuce, projectmanager bij het ontwikkelingscentrum, zei: "We waren verheugd om samen met Jacopa deze proef mogelijk te maken. De positieve resultaten van de proef zijn erg spannend en we hebben het voorrecht dat onze testfaciliteit Jacopa geholpen heeft de gewenste resultaten te bereiken. Brede nieuwe oplossingen voor de markt brengen, zal de manier waarop we ervoor zorgen dat ons milieu wordt beschermd aanzienlijk verbeteren en ons helpen een duurzamere toekomst te verzekeren".

www.jacopa.com Webinformatie / video: www.jacopa.com/sobye_belt_filter/

Procesindustrie Informer

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via