← Terug naar categorie Lagers

NSK lagers met gegoten olie verlengen de levensduur in de toepassing van transportbandtoepassingen voor levensmiddelen

voedselplant transportbandlagers

Een groenteverwerkende fabriek in Duitsland geniet aanzienlijke voordelen na de invoering van gegoten lagers van NSK. In eerste instantie heeft de verhuizing het bedrijf geholpen de levensduur van lagers op een kritieke transportband van twee weken te verlengen tot 40, waardoor aanzienlijke onderhoudskosten en uitvaltijd worden bespaard.

Graag besloten om de vraag op te lossen waarom de vorige peilingen niet zo'n ongebruikelijk snel tempo lieten afweten en om de bijbehorende kosten- en tijdproblemen weg te nemen, vroeg het bedrijf aan NSK om het te onderzoeken.

Tijdens de inspectie bepaalden NSK-experts snel de oorzaak. Vanwege de strenge hygiënestandaarden die in de levensmiddelenwetgeving worden geëist, werd het systeem regelmatig grondig gereinigd. Er werd echter gevonden dat het reinigingsproces aanleiding gaf tot aanzienlijke hoeveelheden water om de lagers te penetreren en als gevolg daarvan het smeervet weg te spoelen.

Om de uitdagingen van de vaak vereiste wascycli te helpen bestrijden, adviseerde NSK het gebruik van zijn verzegelde gegoten lagers.

Een speciaal tribologieconcept (tribologie is de wetenschap van slijtage, wrijving en smering) is geïmplementeerd voor gegoten lagers. De lagers zijn bijvoorbeeld uitgerust met NSK's gepatenteerd met olie geïmpregneerd materiaal, dat smeerolie en een oliegerelateerde polyolefinehars omvat.

Dit materiaal maakt het smeermiddel vrij, dat niet kan worden uitgewassen vanwege zijn consistentie, continu gedurende een lange periode. Tegelijkertijd voorkomt het dragermateriaal dat water of vaste verontreinigingen het lager binnendringen.

Door de lagers aan te nemen, is de levensduur van de installatie toegenomen van twee weken tot meer dan negen maanden. Dit zeer succesvolle resultaat bevestigde eens te meer de 'regel' van NSK dat gegoten lagers in de water- en stofomgevingen ten minste tweemaal de levensduur van conventionele vetgesmeerde lagers halen. In dit specifieke geval nam de levensduur toe met een factor 40.

De plant ervaart ook vele andere voordelen. De werkomgeving blijft bijvoorbeeld schoon omdat er geen vet ontsnapt en er geen olie hoeft te worden bijgevuld. Gietolie-lagers zijn daarom bij uitstek geschikt voor toepassingen in de voedingsindustrie, waar grondige en frequente reinigingsprocessen essentieel zijn. Het gebruik van roestvrij staal voor de lagercomponenten draagt ​​ook bij tot deze geschiktheid.

NSK leverde de lagers voor de groenteverwerkingsfabriek aan beide zijden met zeer effectieve contactafdichtingen (DDU) voor nog hogere beschermingsniveaus. Deze optie is beschikbaar voor het standaard assortiment gegoten olie-kogellagers. Molded-Oil is ook verkrijgbaar op sferische rollagers en kegellagers.

De speciale kenmerken van gegoten lagers en andere lagerseries ontwikkeld door NSK voor toepassingen in voedselverwerking worden beschreven in een nieuwe brochure, die als e-book verkrijgbaar is bij www.nsk-literature.com.

NSK EUROPE LTD

Handtekening: Zilveren lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.