← Terug naar categorie Lagers

Lagers met gietolie besparen de levensmiddelenfabriek € 52,000

nsk gegoten olie

Het benadrukken van de voordelen die kunnen worden behaald door het gebruik van gegoten lagers van NSK, een Britse snackvoedingsfabriek, bespaart meer dan € 52,000 per jaar na vervanging van de bestaande lagers in een zevenbaans transportsysteem.B082018-N-Image1.jpeg - Transportsystemen in de voedselverwerkende industrie moeten grondig worden gereinigd, wat zware eisen stelt aan de lagers

Het is duidelijk dat de frequente reinigingscycli van machines in de voedselverwerkende industrie de levensduur van standaard lagers beperken. Onder deze zware omstandigheden zijn de gegoten lagers van NSK een geschiktere keuze omdat ze de penetratie van water en vervuiling voorkomen.

In staat om te getuigen van de aangeboden voordelen is een Britse snackvoedingsinstallatie die de levensduur van zijn transportbandlagers heeft verdrievoudigd. De standaard diepgroefkogellagers in een zevenbaans transportsysteem duurden slechts vier maanden vanwege water dat in de lagers was gesijpeld tijdens dagelijkse verzakkingen. Deze lagerstoringen leidden tot dure onderhoudswerkzaamheden en schade aan hulpapparatuur, waaronder transportbanden.

Voor elke vervanging van de lagers moest productieonderbreking van 14-uren worden gepland, waarbij twee technici elk 12-uren in beslag namen om de nodige verwijdering en installatie uit te voeren. Drie keer per jaar moesten in totaal 84-lagers worden vervangen, wat aanzienlijke onderhoudskosten met zich meebracht en tot buitensporig lange en frequente machinestilstanden leidde. De snackvoedingsfabriek vroeg NSK om de lagers en de bedrijfsomstandigheden in de omgeving te inspecteren. Als onderdeel van NSK's AIP (Toegevoegde Waarde Programma), werd een grondig onderzoek van de toepassing en mislukte peilinganalyses uitgevoerd door ingenieurs van bedrijven die het binnendringen van water als de oorzaak van de voortijdige lagerschade bevestigden.

Vervolgens werd een aanbeveling gedaan om de lagers te vervangen door lagergesmeerde lagers vervaardigd van roestvrij staal, met DU-afdichtingen aan beide zijden. Deze lagers zijn bij uitstek geschikt voor toepassingen die frequent en intensief in contact komen met water.

Belangrijk is dat het smeermiddel in gegoten lagers duurzaam wordt opgenomen in een stabiel dragermedium, namelijk een met olie geïmpregneerde polyolefinehars. Dit type smeermiddel kan niet met stoom of vloeistoffen worden weggewassen en voorkomt dat verontreiniging in het lager komt.

Bovendien, als de drager het smeermiddel slechts langzaam vrijgeeft, wordt voldoende smering gedurende een lange werkingsperiode gehandhaafd. Een ander voordeel is dat de werkomgeving schoon blijft, aangezien er geen vet kan weglekken en er geen olie bijvult. De uiterst efficiënte DU-afdichtingen aan elke kant spelen ook een rol bij het verlengen van de levensduur van de lagers onder zware omstandigheden.

Als gevolg van deze wijziging is de levensduur van de lagers van de transportband verdrievoudigd, van 3 naar 12 maanden. Op hun beurt zijn de onderhoudskosten met betrekking tot de lagers, inclusief de uitvaltijd van het systeem, met € 52,203 euro per jaar verminderd.

Dit bevestigt nog maar eens een van de 'vuistregels' van NSK: in toepassingen waarbij de omgeving is verontreinigd door vocht en stof, is de levensduur van gegoten lagers in roestvrij staal meer dan het dubbele van die van lagers met conventionele vetsmering.

B082018-N-Image2.jpeg - lagers met gegoten olie in de roestvrijstalen versie bevatten vet dat stevig in het medium is ingebed om te voorkomen dat het door stoom of vloeistoffen wordt weggespoeld

NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Duitsland
Marie-Dominique PILATH
Telefoon: + 49 2102 4810
Fax: + 49 2102 4812290
[Email protected]
www.nskeurope.com

NSK EUROPE LTD

Handtekening: Brons lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.