← Terug naar categorie Condition & Vibration Monitoring

Conditiebewakingsoplossing helpt ongeplande stilstand bij Zweedse zagerij te voorkomen

SmartCheck apparaten
  • Het Schaeffler SmartCheck conditiebewakingssysteem is een effectief, bewezen hulpmiddel om ongeplande stilstanden van de machine en productieverliezen te voorkomen.
  • Er is geen specialistische expertise of vaardigheden vereist om SmartCheck in te stellen en te gebruiken. Operators bij de zagerij konden zelf acht SmartChecks installeren.
  • Sinds de installatie van SmartCheck zijn er geen onverwachte uitvaltijden geweest. De fabriek weet meteen wanneer er iets niet klopt en operators nemen de juiste maatregelen voordat zich problemen voordoen.


Zelfs de meest betrouwbare machines zullen uiteindelijk falen. De uitdaging voor veel bedrijven is om de machine te laten draaien tot het onvermijdelijke plotseling gebeurt of om het onvermijdelijke om te zetten in een geplande onderhoudsmaatregel. De exploitant van een Zweedse zagerij vond het antwoord op deze vraag in het SmartCheck conditiebewakingssysteem van Schaeffler.

Zelfs het beste reparatieschema, inclusief levering van reserveonderdelen, kan niet voorkomen dat inkomsten onherstelbaar verloren gaan bij elk uur van productiestilstand. Dit gebeurde onlangs met een zagerij in Zweden, toen een van zijn hoofdmotoren plotseling uitviel. Hoewel het vervangen van de motor slechts vier uur duurde, leed de bestuurder een verlies van ongeveer € 11,500 als gevolg van de ongeplande productieonderbreking - stilstandtijd die had kunnen worden voorkomen.

Conditiemonitoringsystemen (CMS) op basis van vaste trillingen zijn een effectief, bewezen hulpmiddel om ongeplande stilstanden van de machine en dus productieverliezen te voorkomen. Sommige operations managers schuwen dergelijke systemen echter niet wanneer ze ontdekken dat gedetailleerde specialistische expertise in trillingsanalyse vereist is om schadetypes te identificeren met behulp van een conditiebewakingssysteem.

Dit verhoogt de kosten en veel ondernemers willen niet afhankelijk zijn van externe specialisten. Een van de opvallende kenmerken van het SmartCheck conditiebewakingssysteem van Schaeffler is dat er geen specialistische expertise of vaardigheden vereist zijn.

SmartCheck conditiebewakingssysteem

De zagerij in Zweden

CMS klaar voor onmiddellijk gebruik

De Schaeffler SmartCheck is klaar voor gebruik in de geleverde staat. De geïntegreerde software met zijn standaardset parameters maakt algemene bewaking van eenvoudige aandrijvingen en units zoals motoren, pompen en ventilatoren mogelijk op basis van vaste trillingen. Het conditiebewakingssysteem bepaalt de drie algemene parameters (ISO10816, RMS [breedband] en de piek-tot-piekwaarde) op basis van het versnellingssignaal en de omhullende curve.

Niet alleen kunnen operators deze individuele parameters oproepen met behulp van de SmartWeb-webserver, die in het apparaat is geïntegreerd, ze kunnen ook hun trendcurve in de loop van de tijd grafisch weergeven. Veranderingen zijn daarom heel gemakkelijk te identificeren. Bovendien is een temperatuursensor in het apparaat geïntegreerd, waardoor extra trendbewaking van de temperatuur mogelijk is.

Leermodus en alarmdrempels

Elke machine heeft zijn eigen karakteristieke trillingsniveau, daarom moeten de alarmdrempels specifiek worden aangepast aan de machine tijdens het eerste gebruik. Om deze reden heeft SmartCheck een automatische leermodus.

Op basis van de gemeten trillingen bepaalt het automatisch de juiste alarmdrempels. Zodra voldoende meetgegevens beschikbaar zijn, worden de vooraf ingestelde alarmdrempels automatisch vervangen door de nieuw vastgestelde alarmdrempels. Een LED op de SmartCheck waarschuwt de operator onmiddellijk wanneer een alarmdrempel wordt overschreden.

Het apparaat is voorzien van het SLMP-communicatieprotocol van Mitsubishi, waarmee parameters en alarmstatussen rechtstreeks naar het besturingssysteem kunnen worden overgedragen zonder extra kabels te hoeven leggen. Een Ethernet-kabel is alles wat nodig is om de toestand van de machine in de controlekamer weer te geven.

Het hulpmiddel SmartVisual wordt gebruikt om de toestand van de machine op een computer te visualiseren. Deze tool genereert grafische weergaven van de schijven die worden bewaakt, inclusief de SmartCheck-apparaten.

Frequentieselectieve monitoring met een vaste snelheid

Algemene bewaking is perfect genoeg voor veel machines en systemen. Daarnaast is er ook een optie voor het controleren van specifieke frequenties, zoals die gevonden in beschadigde wentellagers, tandwieltanden en ventilatorpropellers met behulp van SmartCheck. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen bij het configureren van SmartWeb is om een ​​aantal basisgegevens op te geven over de te bewaken componenten, zoals de lageraanduiding of het aantal ventilatorbladen.

SmartWeb biedt verschillende deelsjablonen voor het invoeren van gegevens, waaronder ventilatoren, pompen, tandriemaandrijvingen, koppelingen, versnellingsbaktrappen en assen. De software-assistent ondersteunt de gebruiker bij het invullen van de deelsjablonen. Bovendien kunnen de verschillende componenten van een eenheid tegelijkertijd worden bewaakt. Voor dit doel worden verschillende deelsjablonen eenvoudig gecombineerd om een ​​algemene configuratie voor de bewaakte eenheid te maken.

Een database met wentellagers, geïntegreerd in SmartCheck, bevat gegevens voor FAG-standaardlagers, die beschikbaar is voor het bewaken van wentellagers. Gebruikers kunnen deze database op elk gewenst moment aanvullen met extra wentellagergegevens. Het conditiebewakingssysteem heeft dan alleen de snelheid nodig om de bewakingsfrequenties te berekenen.

Voor aandrijvingen met constante snelheden is de vaste snelheid van de component-sjabloon voldoende. SmartCheck berekent vervolgens automatisch de bewakingsfrequenties die kunnen worden gebruikt op basis van deze componentgegevens. In tegenstelling tot monitoring met algemene parameters, wordt dit frequentieselectieve monitoring genoemd. Voor operators betekent dit eerdere waarschuwingssignalen. Het systeem detecteert schade aan de relevante componenten, onbalans, verkeerde uitlijning en stoten.

smartweb zagerij operator

De zagerij-operator detecteert gemakkelijk veranderingen in de parameters die zijn berekend met de
geïntegreerde SmartWeb webserver.

Frequentieselectieve bewaking van schijven met verschillende snelheden

Bij aandrijvingen met verschillende snelheden veranderen de bewakingsfrequenties evenredig met de snelheid. Om de bewakingsfrequenties aan te passen aan de huidige snelheid, wordt het snelheidssignaal van de machine daarom verbonden met het SmartCheck-apparaat. Met dit signaal past SmartCheck de bewakingsfrequenties automatisch aan de huidige snelheid van de machine aan. Deze functie wordt snelheid volgen genoemd.

Conclusies bereikt in Zweden

Frequentiespecifieke monitoring van de hoofdaandrijvingen noch de inbedrijfstelling van een serviceprovider voor het uitvoeren van de conditiebewaking was noodzakelijk bij de Zweedse zagerij. Monitoring met behulp van de algemene parameters volgens de vooraf gedefinieerde instellingen bij aflevering is voldoende gebleken. Bovendien konden de werknemers van de zagerij de meeste installatiestappen zelf uitvoeren.

De fabriek was in staat om acht SmartCheck-apparaten te monteren en een Schaeffler-ingenieur bood on-site ondersteuning tijdens het eerste gebruik. Sindsdien werken de systemen soepel en zijn de klant uiterst eenvoudig te bedienen, meetwaarden te evalueren die in SmartWeb worden gegenereerd en mogelijke problemen te identificeren.

Er zijn geen onverwachte downtime geweest sinds de SmartCheck-apparaten zijn geïnstalleerd. De molen weet meteen wanneer er iets niet klopt, bijvoorbeeld wanneer de temperaturen op onverklaarbare wijze stijgen of wanneer significante veranderingen in trillingen optreden. De operators nemen vervolgens de juiste maatregelen voordat zich nog grotere problemen voordoen.

Drie softwareprogramma's voor SmartCheck

SmartCheck wordt uitsluitend geconfigureerd met behulp van de SmartWeb-webserver, die bij het apparaat wordt geleverd. Dit is ook waar de algemene trillingsanalyse wordt geïmplementeerd, zoals degene die wordt gebruikt in de Zweedse zagerij. SmartWeb is perfect geschikt voor eenvoudige machines en individuele SmartCheck-apparaten.

Met de software SmartUtility light, het tweede softwareprogramma dat wordt meegeleverd, kunnen verschillende SmartCheck-apparaten worden beheerd, bijvoorbeeld om hun IP-adres te wijzigen. De huidige alarmstatussen van alle SmartCheck-apparaten worden in een lijst weergegeven.

Met de SmartUtility-computersoftware, die optioneel tegen betaling beschikbaar is, kunnen verschillende apparaten in een netwerk worden beheerd, kunnen firmware-updates worden geïnstalleerd en kunnen configuraties worden gedownload, gekopieerd en verzonden vanaf een SmartCheck-apparaat.

Daarnaast kunnen gebruikers ook geautomatiseerde meetrapporten maken, waaronder apparaatinformatie, alarmstatussen, trendgegevens en het logboek. De "viewer" is het perfecte hulpmiddel om gegevens gedetailleerd te analyseren.

www.schaeffler.co.uk

Schaeffler (VK)

Handtekening: Zilveren lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Deel via
Kopieer link