← Terug naar categorie Pumps

Doosfabriek vervangt diafragma- en pc-pompen met Qdos

Moritz J Weig met behulp van Qdos peristaltische pompen
  • Meer nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, en minder onderhoud, een van de belangrijkste voordelen
  • Zeven Qdos 60-pompen nu op locatie

In de moderne papier- en kartonproductie zijn er eindeloze doseertaken, waarvoor precisie en hoge betrouwbaarheid bijzonder belangrijk zijn. Met aandacht voor deze factoren wendt de Europese kartonfabrikant Moritz J Weig GmbH zich in toenemende mate tot QDOS peristaltische pompen van Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG).

Moritz J Weig is een gerespecteerde leverancier van vouwkarton en gipsplaat gemaakt van gerecupereerd papier. Op het hoofdkantoor van het bedrijf in Mayen (Duitsland) werken ongeveer 600-medewerkers aan twee kartonmachines met een totale capaciteit van 630,000-ton per jaar.

Precisie en betrouwbaarheid

Voor moderne en efficiënte papierproductie is de dosering van verschillende chemicaliën als papieradditieven of verwerkingshulpmiddelen onvermijdelijk. Op beide kartonmachines van Weig vinden veel pomptaken plaats, waarvoor het bedrijf afhankelijk is van verschillende pomptypes. Voor uitdagende doseertaken die precisie en betrouwbaarheid vereisen, verschuift Weig echter steeds meer de focus naar Qdos peristaltische pompen van WMFTG.

De eerste praktijktest voor een Qdos-pomp in Weig was in de natte sectie op 'KM3', een machine voor het vouwen van boxboard. Tijdens velvorming voor de oppervlaktelaag wordt een chemisch antischuimmiddel gedoseerd in het stromende water. Tot voor kort werden solenoïde diafragmapompen gebruikt, maar konden de noodzakelijke nauwkeurigheid op lange termijn niet garanderen.

"De diafragmapompen voerden doseertaken uit met een sterk pulserende stroom, "Meldt Peter Molitor die als projectingenieur verantwoordelijk is voor materiaal- en waterbehandeling op beide kartonmachines in Weig. “We gebruiken een debietmeter om de dosering te regelen. Vanwege de hoge pulsatie was het registreren van de dosering echter moeilijk en onbetrouwbaar."

Wanneer de dosering niet exact is, kan dit een negatief effect hebben op de productkwaliteit, soms zelfs tot afgekeurde voorraad. Hoge onderhouds- en reparatievereisten van de diafragmapompen bleken lastig in het productieproces en hun ontwerp betekent dat ze een kogelklep nodig hebben aan zowel de inlaat- als de afvoerzijde.

"Deze kleppen dreigden te verstoppen, terwijl verdere problemen werden veroorzaakt door gescheurde membranen," zegt Molitor. "Het vervangen van een membraan is erg arbeidsintensief en daarom duur, dus in veel gevallen hebben we zojuist de hele pomp vervangen om de productieonderbreking tot een minimum te beperken."

Het bedrijf ging op zoek naar alternatieven en vond wat het zocht met de Qdos-doseerpomp van WMFTG.

Innovatief design

Qdos-pompen hebben geen membranen, kleppen of afdichtingen. Bovendien gebruiken ze een bijzonder innovatief ontwerpprincipe: het enige slijtdeel is de gepatenteerde ReNu-pompkop, die snel zonder gereedschap kan worden vervangen. Omdat de pompkop volledig is afgedicht, wordt lekkage van vloeistof voorkomen, zodat de operator niet in contact komt met chemicaliën.

Weig koos voor het Qdos 60-model, met een dosis tot 1,000 ml / min met een nauwkeurigheid van ± 1%. Proeven met de peristaltische pomp van Qdos waren vanaf het begin zeer succesvol, zo meldt Molitor: "Dankzij de lagere pulsatie is het registreren van de dosering in de flowmeter nu probleemloos. Strikt genomen is de pomp zo nauwkeurig dat we in theorie zullen kunnen afzien van het gebruik van een extra flowmeter in de toekomst."

En wat onderhoud betreft, heeft de Qdos-pomp zijn belofte waargemaakt, zoals Molitor bevestigt: "We hebben nu ongeveer een jaar antischuim gedoseerd. Ondanks de werking van 24 / 7 staat hij nog steeds op zijn eerste pompkop. "

6 meer Qsd's peristaltische pompen

Nog zes pompen

Na deze ervaring was het logisch om Qdos te gebruiken in andere toepassingen op de KM3-machine. Sinds het najaar 2017 zijn in totaal zes doseringsretentie-agentia geweest.

"Door het gebruik van Qdos-pompen zijn kostbare vezels, fijne deeltjes en vulstoffen weggespoeld, "Legt Molitor uit. “De pompen leveren elk rond 33 tot 38 liters / uur van het licht visceuze retentiemiddel aan verschillende doseerpunten in de verdunningswaterleiding, met een tegendruk van ongeveer 5 bar. '

Wat de investeringskosten betreft, zijn de Qdos-pompen veel beter dan de pompen met progressieve caviteit (PC) die eerder voor deze taak werden gebruikt en die herhaaldelijk faalden. Een groot probleem was onvoldoende droogloopbeveiliging; zelfs na een korte periode van tijd zou drooglopen de pomp beschadigen.

"De pc-pompen stators en rotoren duurden amper twee jaar voordat ze moesten worden vervangen, "Meldt Molitor. “Bovendien was vervanging erg tijdrovend en duur. '

Qdos pompen zijn zelfaanzuigend en droogloopend, dus in het geval van een stroomonderbreking begint het pompen zonder handmatig vullen.

Gemiddeld duren de Qdos ReNu-pompkoppen ongeveer acht maanden in deze veeleisende toepassing. Hoewel dit minder is dan de vorige pc-pompen, heeft de wijziging geleid tot een aanzienlijke toename van de operationele tijd en een vermindering van het onderhoud.

"In tegenstelling tot de vier uur die nodig zijn om een ​​stator of rotor op de pc-pompen te vervangen, kan de Qdos ReNu-pompkop in enkele minuten worden vervangen - en tegen een fractie van de kosten van vervangende onderdelen, "Stelt Molitor. “Bovendien hebben we sinds de overstap naar Qdos-pompen geen nadelige gevolgen voor de productkwaliteit als gevolg van falende doseerpompen. '

Aangemoedigd door het succesvolle gebruik van Qdos op de KM3, test Weig momenteel andere mogelijke toepassingen op beide kartonmachines:

"Het is zeer waarschijnlijk dat Qdos binnenkort op onze KM6 zal worden gebruikt", concludeert Molitor. "De eerste proeven voor het doseren van flocculanten blijken zeer succesvol te zijn."

www.wmftg.com

Watson-Marlow Fluid Technology Group

Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) is de wereldleider in nis peristaltische pompen en bijbehorende vloeistofpadtechnologieën voor de voedings-, farmaceutische, chemische en milieu-industrie

Handtekening: Platina-lidmaatschap

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.